PETER BRUNTNELL – BLACK MOUNTAIN U.F.O.

De titel van het nieuwe album van de 46-jarige Britse singer-songwriter Peter Bruntnell klinkt alleszins heel futuristisch. “Black Mountain U.F.O.” is een titel die doet vermoeden dat we hier een plaat vol elektronica en synthesizers te horen zullen krijgen, maar deze in Auckland, Nieuw-Zeeland geboren muzikant mag toch eerder bij het meer klassieke genre van zangers en songschrijvers worden ondergebracht.

Na een aantal jaren in groepjes gespeeld te hebben, besloot Peter Bruntnell in 1995 om aan de uitbouw van een solocarrière te beginnen. Zijn debuutplaat “Cannibal” was de eerste kennismaking met zijn songschrijvercapaciteiten, gevolgd door het album “Camelot In Smithereens” uit 1997 en “Normal For Bridgwater” uit 1999.

Na de eeuwwisseling volgden er nog drie verdere soloplaten en één album met zijn groep ‘The Peter Bruntnell Combination’. In het vorige decennium tourde hij regelmatig als voorprogramma voor de Amerikaanse succesformatie ‘Son Volt’ en voor de alt.countrygroep ‘Richmond Fontaine’. Zijn als ‘Americana’ getypeerde muziek kon er steeds op bijval van het Amerikaanse publiek rekenen.

Met deze nieuwe cd “Black Mountain U.F.O” probeert hij nog een keertje nadrukkelijk om het Europese publiek voor zich te winnen. De elf songs op dit album werden van op afstand en via het internet in samenwerking met de Canadese tekstschrijver Bill Ritchie geschreven en nadien in een eigen productie op plaat gezet.

In een vroegere recensie in het tijdschrift ‘Rolling Stone’ werd Peter Bruntnell één van de best bewaarde muzikale geheimen van Engeland genoemd. Wij kunnen ons echter niet helemaal bij deze bewering aansluiten. Zijn nummers zijn weliswaar professioneel uitgewerkte composities maar missen naar ons gevoelen toch een catchy riff of een tot de verbeelding sprekende melodie.

Als ik bij track vijf ben beland bekruipt me een gevoel om de cd uit de speler te halen omdat ik veel te weinig diversiteit tussen de liedjes kan waarnemen. Er zijn inderdaad wel enkele echte popsongs te vinden op “Black Mountain U.F.O.” zoals cd-opener “St. Christopher” en “Bruise On The Sky” of melancholische tracks zoals “Reggie Perrin”, “Penelope Keith Blue” en “Marianne”. Maar een echte uitschieter kan ik met de beste wil van de wereld echt niet selecteren uit deze elf aangeboden nummers en dat is een jammerlijke conclusie voor een plaat die als geheel zeker ook niet als slecht kan gequoteerd worden. Misschien wel als ‘gemiste kans’ of de ‘voorbode van beter toekomstig werk’.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Manhaton Records

video