MIKE OLDFIELD - INCANTATIONS

De Britse componist en multi-instrumentalist Mike Oldfield werd in 1953 geboren in Reading. Oldfield begon zijn loopbaan in een duo met zijn zus Sally. Hierna werkte hij als bassist en later als gitarist met Kevin Ayers.

In 1971 ontbond Kevin Ayers zijn groep en Mike Oldfield legde zich toe op het leren van het notenschrift. Een van zijn eerste composities, Opus 1, zou wereldberoemd worden als het artistieke "Tubular Bells" (1973), waarop alle instrumenten door hemzelf worden bespeeld. Met dit album zet Oldfield de toon voor al zijn latere werk, wat als gecompliceerde symfonische muziek gekarakteriseerd kan worden. De muziek was als het ware een mengvorm van rock, folk en minimale muziek. "Tubular bells" was in verschillende landen maandenlang het best verkochte album.

Oldfield probeerde zijn compositie bij verschillende maatschappijen onder te brengen, maar alleen het kleine, net gestarte, Islands van Richard Branson, had belangstelling voor de lange compositie. Midden jaren tachtig maakt Oldfield commerciële uitstapjes naar een toegankelijker vorm van popmuziek, waarmee hij commercieel succes oogst met hits als "Moonlight Shadow" en "To France". Op beide nummers wordt gezongen door Maggie Reilly. Zijn beste albums maakte Oldfield in de jaren zeventig met o.a. "Hergest Ridge" uit 1974, "Ommadawn" uit 1975 en "Incantations" uit 1978. Aan het einde van de jaren zeventig ging Mike Oldfield voor het eerst op tournee met zijn eigen band. Op "Exposed" (1979) is te horen waartoe Mike Oldfield buiten de studio en zonder overdub-mogelijkheid in staat was.

Het meest succesvol was hij met zijn werk uit de jaren tachtig met de albums "Crises" uit 1983 en "Discovery" uit 1984, waarop eerder genoemde hits staan, maar het succes van zijn debuutalbum bleek Oldfield niet meer te evenaren. Mike Oldfield zal voor altijd geassocieerd worden met zijn "Tubular Bells", het album was dan ook een geweldig wereldwijd succes en kreeg meerdere platina-platen. Zoals verwacht werden de vorige jaren meerdere albums van Oldfield in een Special Edition uitgebracht, als gevolg van de overdracht van de rechten van Virgin (EMI) naar Mercury (Universal).

En nu opnieuw, na de eerder verschenen Deluxe Edities van "Tubular Bells", "Hergest Ridge" en "Ommadawn", is het weer genieten van zijn fantastische sound op het pas verschenen "Incantations", een album dat toen in 1978 kwalitatief niet onderdeed voor zijn voorgangers maar toch minder verkocht. De verrassing was er toen voor het publiek kennelijk af. "Incantations" is naar onze mening wel een prachtig, grotendeels instrumentaal opus dat net als zijn voorgangers bestaat uit een briljante mengeling van klassiek, folk en rock. Allerlei muzikale thema's dwarrelen om de luisteraar heen. Soms keren ze terug in een ander arrangement, soms blijven het schetsen. Het geheel maakt ondanks de vele muzikale vergezichten overigens toch een sterk samenhangende indruk.

Deze Deluxe Edition bevat niet alleen een door Oldfield geheel opnieuw gemixte en geremasterde uitvoering, maar ook interessante bonustracks. Het als single uitgebrachte "Guilty", opgenomen in New York City tijdens de hoogdagen van de discojaren, was een enorme hit, en zal dus wel bij iedereen bekend zijn. Deze legendarische hit is dan ook terug te vinden op deze drie schijfjes. Wat de bonusdisc/DVD overigens pas echt interessant maakt is de toevoeging van de livetracks: "Incantations Parts One & Two" en "Incantations Parts Three & Four Live", beelden van Oldfield's tour in 1979 ter ondersteuning van zijn toen pas verschenen album, beelden die werden opgenomen in het Wembley Conference Centre in Londen. Je proeft hierbij de sfeer van een concert, in tegenstelling van de studiosound op Disc één die nu deze geremasterde versies bevat van de oorspronkelijk mix uit 1978. Het is leuk om de twee mixen te vergelijken en te constateren hoeveel er in 33 jaar gebeurd is op het gebied van opnametechniek.

Tracklist of the deluxe edition:
Disc 1
1. Incantations Part One Remastered Stereo Mix
2. Incantations Part Two Remastered Stereo Mix
3. Incantations Part Three Remastered Stereo Mix
4. Incantations Part Four Remastered Stereo Mix
5. Guilty 7" Single Version

Disc 2
1. Diana 2011 Stereo Mix
2. Northumbrian 2011 Stereo Mix
3. Piano Improvisation 2011 Stereo Mix
4. Hiawatha 2011 Stereo Mix
5. Canon For Two Vibraphones 2011 Stereo Mix
6. William Tell Overture
7. Cuckoo Song
8. Pipe Tune
9. Wrekorder Wrondo
10. Guilty 2011 Stereo Mix
11. Diana - Desiderata 2011 Stereo Mix

Disc 3 (DVD)
1. Diana 5.1 Surround Sound Version
2. Northumbrian 5.1 Surround Sound Version
3. Piano Improvisation 5.1 Surround Sound Version
4. Hiawatha 5.1 Surround Sound Version
5. Canon For Two Vibraphones 5.1 Surround Sound Version
6. Guilty 5.1 Surround Sound Version
7. William Tell Overture Promotional Video, 1977
8. Incantations Parts One & Two Live At Wembley Conference Centre, 1979
9. Incantations Parts Three & Four Live At Wembley Conference Centre, 1979
10. Guilty Promotional Video, 1979

Artiest info
Website  
 

Label: Mercury Records
Distr.: Universal