CODY CANADA & THE DEPARTED – THIS IS INDIAN LAND

Op amper 16-jarige leeftijd verhuisde Cody Canada van Yukon naar Stillwater in de Amerikaanse staat Oklahoma, een stadje dat ook wel ‘Cowboy Country’ wordt genoemd en de thuishaven is van de bekende ‘Red Dirt Music’, een genre dat vereeuwigd werd door countryartiesten als Garth Brooks, Jimmy LaFave, Bob Childers en de groep ‘The Red Dirt Rangers’.

Zij waren voor Cody Canada de belangrijkste inspiratiebron voor zijn latere eigen muzikale activiteiten. Gedurende 15 jaar fungeerde hij als frontman van de formatie ‘Cross Canadian Ragweed’ waarmee hij negen platen maakte, waarvan er vier in de Billboard Top 10 van de countryplaten zijn beland.

Uit de as van deze groep herrees onlangs ‘Cody Canada & The Departed’ waarbij bassist Jeremy Plato voor de constante factor in deze transitie tekende. Andere, nieuwe leden van ‘The Departed’ zijn gitarist Seth James, toetsenist Steve Littleton en drummer Dave Bowen.

Hun allereerste plaat onder deze nieuwe groepsnaam is een ‘tribute’ album aan de staat Oklahoma geworden dat onder de titel “This Is Indian Land” wordt gelanceerd. Daarop staan 15 coverversies van bij country, blues and rock aanleunende songs die allen hun oorsprong vonden in Oklahoma gedurende de periode 1960 tot heden. Dat die nummers niet echt bekend zijn bij een breder publiek hoeft niet te verwonderen, maar van enkele songs heeft u misschien toch al eerder iets vernomen.

Zo vinden we “Kickin’ Back In Amsterdam” van Kevin Welch terug naast J.J. Cale’s nummer “If You’re Ever In Oklahoma” en Leon Russell’s rocksong “Home Sweet Oklahoma”. Andere tracks die bij het betere werk behoren zijn “Face On Mars” van Randy Crouch, “Make Yourself Home “van Bob Childers, “A Little Rain Will Do” van Greg Jacobs en “Starin’ Down The Sun” van ‘Red Dirt Rangers’. Verder zijn we ook onder de indruk van “Ballad Of Rosalie” - een lokale hitsong van Randy Pease die als eerste single uit dit album zal worden getrokken - en van “Skyline Radio” en “Water Your Own Yard”, twee songs uit het repertoire van Tom Skinner.

Dit ‘terug naar de roots’ album van ‘Cody Canada & The Departed’ kan niet echt als een verzameling van hits omschreven worden, maar voor de muziekliefhebbers die zich wat meer willen verdiepen in de geschiedenis van de ‘Red Dirt Music’ zal “This Is Indian Land” zeker een interessante kluif bieden.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video