VIDAR BUSK & HIS TRUE BELIEVERS - STOMPIN' OUR FEET WITH JOY

De roem van Vidar Busk en zijn drie man sterke True Believers beperkt zich allang niet meer tot hun thuisland Noorwegen: dit hyperactieve kwartet heeft zo langzamerhand op alle grote festivals in Europa wel eens het publiek op de stoelen gekregen. Zo waren ze op het Belgium Rhythm n Blues Festival in Peer (2003) en was Vidar Busk begin dit jaar ook in Berlijn om tijdens de European Blues Challenge zijn land te vertegenwoordigen.

De thans 41 jarige gitarist is al op 13 jarige leeftijd begonnen, heeft op zeer jonge leeftijd vier jaar samen met de bluesband Rock Bottom door de VS getourd en met vele bekende muzikanten opgetreden alvorens naar Noorwegen terug te keren en met eigen bands verschillende muzikale stijlen te beoefenen. Het resultaat zijn enkele goed ontvangen, gevarieerde albums en meerdere prestigieuze Noorse music awards.

Deze live band bij uitstek brengt het er echter in de studio ook niet slecht af, want de Noorse gitarist heeft al een aantal indrukwekkende releases op zijn naam staan. Enige jaren geleden maakte zijn album "Guitarmageddon" behoorlijk indruk op ons. Zijn nieuwe cd "Stompin' Our Feet With Joy" bevestigt dat hij een geheel eigen kijk op blues heeft. Zo nieuw is deze release nu ook weer niet, want deze cd is oorspronkelijk in 1997 verschenen en toen zeer enthousiast onthaald door de internationale bluespers, maar is nu wel aangevuld met vier nieuwe tracks.

En dat is vooral de verdienste van Vidar Busk zelf, die met zijn rauwe stem en explosieve gitaarspel moeiteloos elke bluesvariant naar zijn hand weet te zetten. Of het nu heerlijke retroswing met New Orleans- en West Coast-invloeden is of meer rock'n roll, Busk weet er altijd wel iets bijzonders van te maken. Maar de man kijkt dan ook verder dan de hals van zijn gitaar lang is. Wat mij betreft kan Vidar best tippen aan andere persoonlijke parels als bijvoorbeeld Roy Buchanan, Danny Gatton of Ronnie Earl. Zo laat hij in de instrumentals: "Shrimps At South Peak" en het afsluitende "The Second Coming" horen wat een uitzonderlijk getalenteerde gitarist hij is, ééntje die beslist een groter publiek verdient. Overigens mag bij al dit moois de rol van producer Johnny "Guitar" Augland onvermeld blijven, want die zorgt met zijn broeierige pianoklanken voor de juiste ondertoon.

Vidar Busk & His True Believers trakteert z’n fans en sowieso iedereen die uitbundige West Coast blues genegen is op deze cd met een compleet verzameling songs om "U" tegen te zeggen. 18 in het totaal, in een mix van West-Coast en swing blues gekoppelt aan rock ’n roll, jump en partymuziek. Vaak uitbundig eigen werk met als hoogtepunt het door Busk zelf geschreven "Jelly Roll". Een zeer swingend nummer dat als eerste bonus track is toegevoegd.

Onze vrienden van Move2Blues in Hasselt hebben dit geweten want Vidar Busk behoort momenteel tot één van de hoogtepunten binnen het huidige aanbod van dit genre en staat daarom begin volgend jaar op hun agenda. Met hun onweerstaanbare West-Coast Jump mikken Vidar Busk & His True Believers resoluut op de dansspieren: hun muziek is namelijk feestmuziek bij uitstek. Donderdag 9 februari 2012 zullen zij zeker en vast zorgen voor een stomende en dansverwekkende show ... zorg dat jij er bij bent!

09 februari 2012 - Muziekodroom Hasselt

 


Artiest info
Website  
 

Label: Grappa
Distr.: Music & Words

video