JT COLDFIRE - CRAZY SUN

“Hey Hey Mama Said The Way You Move, Gonna Make You Sweat, Gonna Make You Groove”, dat zongen we spontaan op “Lower That Ladder” , het zesde nummer op de prima cd “Crazy Sun” van JT Coldfire. Dertien zelfgeschreven nummers sieren dit album maar het kan bijna niet anders of hij moet met Led Zeppelin’s “Black Dog” in het achterhoofd gezeten hebben toen hij de zanglijnen van “Love That Ladder” neerpende. Dat is meteen de enige kanttekening die we hoefden te maken na beluistering en het is niet eens negatief bedoeld.

De Texaan JT Coldfire is al vijftien jaar bezig als professioneel muzikant en groeide op met muziek uit de jaren ‘50’60. Leerde op zeer jonge leeftijd piano, viool en cello spelen maar onder de muzikale invloed van Stevie Ray Vaughan en Jimmy Page leerde hij als prille tiener gitaar spelen. Op zijn twintigste vestigde hij zich in New York, een stad die hij achter zich liet liggen na de aanslagen. Hij keerde met zijn familie terug naar Austin en bracht in 2006 zijn eerste titelloze album uit. In 2008 volgde dan deze release die nu in een opgeblonken versie werd heruitgebracht door de prille dertiger.

In zijn thuisland heeft hij al een stevige reputatie opgebouwd als live performer. Naar verluidt deinst hij er niet voor terug om meerder optredens op dezelfde dag te verzorgen en waakt hij erover om in die soms tot drie uur uitlopende shows op geen enkel moment in herhaling te vallen ! Wel dan is dat ook zowat de weergave op dit album.

De opener “Pistol Lead” bijvoorbeeld is een fantastisch akoestisch bluesnummer met sober maar prima harmonicaondersteuning van Banzai La Rocca. De snelheid wordt in het volgende nummer opgedreven als de hele band wordt ingeschakeld en gestaag uitgroeit naar een stevig nummer, prachtig dit “Johnny’s Gone”. De obligate slower van dienst en tevens titelnummer is een meer dan zes minuten durend werkstuk waarin JT zijn uitstekend snarentalent mag demonstreren. Een gave die hij verderop op de slide nog eens demonstreert op onze absolute favoriet “Mr Jones”.

Afwisselend rustig- en stevig werk dus zoals de piano ballade “She’s Crazy” met uitstekend toetsenwerk van Wade Jacoby wordt opgevolgd door de bluesrocker “Lee Malone”. Op het rustige, afsluitende “Sweet Little Isa” neemt hij de akoestische gitaar nog eens ter hand en met zijn prachtige stem laat hij op die manier deze cd uitfaden. Dit is een prima plaat geworden die absoluut uw aandacht verdient.

Bluesyluc

Artiest info
Website  
 

Promotie: Frank Roszak