THE BLACK LILLIES – 100 MILES OF WRECKAGE

Omwille van de heersende crisis in de muziekwereld gebeurt het de laatste tijd meer en meer dat een nieuwe plaat pas tot stand kan komen dankzij de vrijwillige financiële contributies van sponsorende fans. Dit toch vrij nieuwe proces werd ook toegepast door de Americana spelende groep “The Black Lillies” uit Knoxville, Tennessee.

Deze formatie werd in 2009 opgericht rond zanger en songschrijver Cruz Contreras met Taylor Coker op basgitaar, Jamie Cook op drums, broer Billy Contreras op viool en piano, Tom Pryor op gitaar en pedal steel en met Trisha Gene Brady als backing vocaliste. Hun Americana-sound wordt opgebouwd rond door Contreras geschreven songs die diverse invloeden vertonen uit de country-, rock-, blues- en jazzmuziek.

In 2009 debuteerden ‘The Black Lillies’ met het album “Whiskey Angel”, een plaat die toen nog in zijn geheel werd opgenomen in de living van Cruz Contreras en het zeer persoonlijke relaas is van een pijnlijke scheiding. Voor hun nieuwste album “100 Miles Of Wreckage” trokken ‘The Black Lillies’ deze keer echter naar een echte opnamestudio en toen deze band het pand verliet was er een schitterende cd tot stand gekomen met elf prachtige nieuwe songs.

Met het liedje “Two Hearts Down” wordt begonnen met een op bluegrass geïnspireerde track, maar het volgende nummer doet ons verbijsterd achteruit zakken in onze zetel, zo mooi is de zachtjes walsende countryballad “The Arrow” dat Cruz Contreras hier zingt in een duet met gastzangeres Jill Andrews. In de swingende countryrocker “Nobody’s Business” neemt Trisha Gene Brady daarna de lead vocals voor haar rekening.

Maar het zijn opnieuw twee intimistische ballads die er met kop en schouders bovenuit steken via “Shepherd’s Song” en “Soul Of Man”, waarin de intrigerende stem van Cruz Contreras en de heerlijke vioolklanken van broer Billy je enkele beklijvende kippenvelmomenten weten te bezorgen.

“Peach Pickin’” is de meest bluesy song op “100 Miles Of Wreckage”, mede dankzij het knappe werk van gastmuzikanten Ian Thomas op mondharmonica en Kyle Campbell op ukelele. Ronduit schitterend gebracht is het bijna negen minuten durende “Tall Trees” dat begint met geheel akoestisch zangwerk van Cruz Contreras maar daarna langzaamaan uitgroeit tot een echte hymne. Deze song illustreert hoe belangrijk de prachtige stem van de zanger is voor de formatie ‘The Black Lillies’.

Dit album werd opgenomen in de studio van Scott Minor, de drummer van de formatie ‘Sparklehorse’. Tijdens deze opnamen pleegde ‘Sparklehorse’-frontman Mark Linkous er op 6 maart 2010 zelfmoord in de directe omgeving van de studio, wat voor een zeer bedrukte stemming zorgde bij alle bandleden van ‘The Black Lillies’. Dit gebeuren inspireerde Cruz Contreras echter ook tot het schrijven en zingen van het beklijvende nummer “Go To Sleep” waarmee deze prachtige plaat op fantastische wijze wordt afgesloten.

Als u zelfs maar een klein beetje van moderne Americana-muziek houdt, dan zult u dit verbluffend mooie album toch wel in huis moeten halen. Laat dit als een dwingend advies gelden van (valsam).

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: North Knox Records

video