THE REVEREND PEYTON’S BIG DAMN BAND - PEYTON ON PATTON

The Reverend Peyton’s Big Damn Band heeft een nieuw album op de markt gebracht : “Peyton On Patton”. Eigenlijk gaat het hier meer om een soloplaat van Reverend Peyton. Volgens Peyton was niemand anders dan Charley Patton de koning van de Delta Blues. En alhoewel ondergetekende het daar niet volledig mee eens is heeft hij weinig zin om met de dominee in discussie te gaan, heb je al gezien wat een beer van een vent hij wel is?

De plaat is dus een eerbetoon aan de toch wel legendarische Delta Bluesman. Het bevat dertien nummers van Patton’s meest geliefde en gekende songs. “A Spoonfull Blues” en andere “Jesus Is A Dying Bed Maker” passeren dus de revue.

De manier waarop dit is uitgewerkt is een ander paar mouwen. Het siert Peyton dat alles werd opgenomen in een eendaagse sessie, net zoals de originelen dus, maar zijn herkenbare grommende stem waarmee hij dan nog die typische articulatie van Patton tracht op te roepen doet ons bij wijlen wel de wenkbrauwen fronsen.
Eens je je daar hebt overgezet weet het album wel te boeien. Het toch wel indrukwekkende gitaarspel van Peyton brengt deze legendarische bluesklassiekers tot nieuw leven.

Een soloalbum schreven we bij de intro. Daarmee bedoelen we dat de inbreng van zijn vaste bandleden op deze opnames beperkt bleef. Grotendeels de man met zijn gitaar dus, ook al omdat deze release een zeer persoonlijke plaat van de dominee is. Eentje waarvan hij voelde dat hij ze moest maken als het ware.

Breezy, de Rev’ echtgenote, houdt zich deze maal op de verre achtergrond met haar wasbord. Maar haar vocale bijdrage op “Elder Greene Blues” leidt direct tot van de hoogtepunten op dit album. Aaron “Cuz” Persinger beperkt zich tot het trommelen met de hand op een oud tabakvat. Een zo sober mogelijke, persoonlijke benadering van de originele songs dus.

We hebben wel onze vragen waarom er drie (3!) verschillende versies van “Some Of These Days I’lLL Be Gone” figureren op deze plaat. Ok er is een mooie banjo versie en ok de slide versie is zondermeer indrukwekkend maar in Patton’s ton was nog ander schoons te graaien denken wij dan. Niettemin is dit voor de liefhebbers van folky blues alvast een aanrader. Wat meer is: The Reverend Peyton’s Big Damn Band komt dit werkstuk in ons land voorstellen eind dit jaar. Hun livereputatie is beroemd, je kan daar voor jezelf uitmaken of “Peyton On Patton” in je verzameling terecht komt.

Bluesyluc

20 Oktober 2011 - Brussel - Trefcentrum
22 Oktober 2011 - Wortel - Slot Club

 

 


Artiest info
Website  
 

video

Label: Side One Dummy Records