TOMAS KOCKO & ORCHESTR – GODULA

Het leven van een muziekrecensent lijkt voor u misschien wel een makkie, maar neem van mij aan dat het niet altijd over rozen gaat en dat ook wij af en toe moeilijke momenten moeten zien te verwerken. Vaak is het wel vrij eenvoudig om een mening over een plaat neer te schrijven, maar soms zitten wij ook met een dilemma over hoe aan zo’n bespreking te beginnen.

Onze goede vriend Peter Holmstedt van de Zweedse agentuur ‘Hemifran’ meende ons zo’n uitdaging te moeten toesturen in de vorm van de cd “Godula” van de Tsjechische muzikant Tomas Kocko en zijn ‘Orchestr’.

Deze artiest profileert zich als songschrijver en zanger van traditionele nummers uit Moravië, de historische regio in het oosten van Tsjechië en uit Slavonië, een regio in het noord-oosten van Kroatië (en ja, we hebben hiervoor inderdaad Wikipedia moeten raadplegen).

De nummers van ‘Tomas Kocko & Orchestr’ worden allemaal in de Slavische taal gezongen en begeleid door de typische, akoestische zigeunerinstrumenten als viool, accordeon, gitaar en percussie-instrumenten.

Door de typische schrijfwijze van de titels op deze plaat zijn we zelfs in de technische onmogelijkheid om deze songtitels correct te reproduceren voor deze recensie, wegens het ontbreken van enkele speciale tekens op mijn toetsenbord. Toch een kleine poging om de beste songs weer te geven levert dit nietszeggende lijstje op: “Za Welesa”, “Zahrada”, “Vítej Vesno”, “Zlatohlav” en “Godovnica”.

Het staat buiten kijf dat deze in eigen land zeer populaire muziekmaker als de beste weet hoe hij zijn publiek moet entertainen en het grote arsenaal aan muzikanten die hem daarbij bijstaan tijdens live optredens zal enkel als versterkende factor kunnen gelden. Maar eerlijk gezegd: liedjes met teksten waar ik geen enkel woord van versta blijven heel moeilijk om te verteren voor deze simpele Belg.

(valsam)
“Tomas Kocko & Orchestr are specialized in traditional folksongs from Moravia and Slavonia, played in the best tradition of Eastern European World Music on solely acoustic instruments. Personally, I really don’t understand one word from the lyrics, but that is nicely compensated with the vivid rhythms en joyful sound of all the songs on their latest released album ‘Godula’.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video