DAVID SERBY – POOR MAN’S POEM

David Serby is een akoestisch folkzanger uit Los Angeles die voor de opnamen van zijn nieuwste plaat “Poor Man’s Poem” samen met producer Edward Tree naar diens ‘Treehouse Studios’ in het Californische San Gabriel trok. Dat nieuwe album bestaat uit tien eigen composities die wel uit de 19e eeuw lijken te stammen maar nu pas op een plaat zijn beland. Ook het cd-hoesje en het ingesloten tekstboekje hebben zo’n uitstraling als zouden ze stammen uit het verre verleden.

De nummers worden door David Serby gezongen en op akoestische gitaar begeleid, terwijl een banjo, een mandoline of een accordeon ter instrumentale verrijking meespeelt en elektronisch aangestuurde instrumenten op “Poor Man’s Poem” helemaal uit den boze zijn. Ook in de sterk verhalende songteksten blikt deze artiest nostalgisch terug op gebeurtenissen die de gewone, arme burgers overkomen. Hij vertelt deze verhalen steeds op de tonen van traditionele, sober akoestisch gespeelde Americana-muziek.

Bij de sterkste songs uit deze cd vermelden we graag de titeltrack “Poor Man’s Poem” waarop Edward Tree op sublieme wijze dobro en harmonium speelt, het heerlijk rustige “A Love Song From Miguel” met Carl Bryon op accordeon (dit nummer zou ik graag eens horen in een versie van Joe Ely) en het zo trieste verhaal in “Watch Over Her Baby” over een te vondeling gelegde baby met een beklijvende fiddle, gespeeld door Luke Halpin en met heel mooie harmony vocals door Claire Holley.

In het nummer “Virginia Rail” verhaalt David Serby over de financiële problemen van een vriend die tot diens zelfmoordpoging hebben geleid. Hij plaatst deze hedendaagse problematiek in het perspectief van de Amerikaanse geschiedenis, iets wat hij ook bij een aantal andere songs op deze cd heeft gedaan. Zoals in “I Just Stole Back What Was Mine” en “Lay Down My Colt” die beiden handelen over de financiële problemen die door de recente bankcrisis elke Amerikaan dreigen te treffen en in “Off The Caroliners” over het dreigende jobverlies voor de Californische mijnwerkers.

De vorige platen van David Serby waren geënt op de honky-tonk sound van de jaren ’60, maar omdat hij van oordeel is dat er nooit te veel aandacht aan de rijke geschiedenis van het volk kan worden besteed ging hij voor “Poor Man’s Poem” nog veel verder terug in de tijd. We moeten eerlijkshalve vermelden dat we vooraf betwijfelden of de muziekliefhebbers van de 21e eeuw hier nog zitten op te wachten, maar na de beluistering van deze met zeer veel liefde tot stand gekomen plaat moeten we onze mening daarover absoluut herzien. Dit is een hele mooie, rustgevende en lekker onschuldig en nostalgisch klinkende plaat van een letterlijk en figuurlijk grote muzikant.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info:KG Music Press

video