GUY CLARK - SONGS AND STORIES

Guy Clark is samen met Townes Van Zandt de belangrijkste singer/songwriter die Texas in de zeventiger jaren voortbracht en samen wisten zij een hele generatie te beïnvloeden. Bloedbroeders waren het. Samen waren ze originators, een hele generatie werd door ze beïnvloed en gegrepen, ze waren meester in het schrijven van songs en in het nuttigen van vuurwater. Samen op het podium, elkaar afwisselend als de ander weer eens niet op z'n benen kon staan, maar vaak ontroerend en meeslepend. Terwijl Clark zich realiseert dat hij heel wat minder gehavend uit de strijd is gekomen dan Townes Van Zandt, duikt hij nu op met dit akoestische live album: "Songs And Stories", met als het ware de verhalen achter de songs. Hij is zuinig met zijn albums maar ze zijn altijd het wachten meer dan waard, getuige nu ook deze prachtige cd waarvan de opnames gebeurden in het historische Belcourt Theatre te Nashville.

Guy begon als beschermeling van Jerry Jeff Walker die zijn compositie "LA Freeway" opnam. Dit nummer staat met vele andere countryrock classics op "Old No. 1" een van de vijf belangrijkste albums aller tijden in het genre. Clark zal zich nooit meer overtreffen maar weet nog steeds te boeien met zijn door drank en liefdesverdriet doortrokken composities. Op "Old No. 1", uitgebracht in '75, vinden we een deel van de band van Elvis Presley, Emmylou Harris en een jonge Steve Earle onder de muzikanten. Clark zal wel nooit helemaal los komen van de dood van zijn oude kompaan Townes van Zandt, want op zijn vorige platen "Cold Dog Soup", "The Dark" en "Workbench Songs" waren de referenties aan Townes ook overduidelijk.

Op "Songs And Stories" komen ook Clarks oude vrienden bijeen, Shawn Camp (mandoline), Bryn Davies (staande bas), Kenny Malone (percussie) en ook zijn vaste begeleider Verlon Thompson (gitaar) die na al die jaren op deze plaat de kans grijpt om meer op de voorgrond te komen. De opnames zijn prachtig en warm met Guy’s doorleefde stem en liedjes op de voorgrond. Maar weinigen creëren hun songs met zulke resonerende schoonheid en dat deelt hij graag. Naast een viertal songs zijn alle andere liedjes op dit album geschreven samen met anderen. En dit met oude vrienden als Rodney Crowell, Shawn Camp, Darrell Scott en Verlon Thompson, songwriters die door de jaren hun talenten al lang hebben bewezen, maar er wordt ook gegrepen naar twee songs van Verlon Thompson zelf.

"Songs And Stories" bevat diverse instant klassiekers zoals de vernoemde openingstrack, "LA Freeway", de woorden en muziek zijn zo zorgvuldig gekozen, zo precies en zo naadloos dat het lijkt of deze song ongeveer honderd jaar oud is. Andere bekende nummers in deze prachtige intieme set zijn o.a. "The Cape", "Homegrown Tomatoes" en "The Randall Knife". Ook op deze plaat laat hij het niet om een nummer te coveren van zijn favoriete singer-songwriter, ditmaal viel zijn keuze op "I Needed You", die hij wederom met veel verve brengt. Guy herinnert zich moeiteloos aan Townes Van Zandt bij het schrijven van deze track: "Townes came in for coffee one morning, picked up his guitar and laid this piece of paper on his leg and sang this song". Hij vroeg: "Where did that come from?" Guy gaat verder. "He said, 'I wrote it last night in my sleep. I rolled over and wrote it down and turned over and went back to sleep." Guy's stem is hier perfect voor de sfeer van het verhaal, zoals steeds natuurlijk. Hoe hij een indringend verhaal op emotievolle en doorleefde wijze weet te vertellen, is gewoon indrukwekkend.

De rest, de overige tracks mag u zelf ontdekken, en door u gekoesterd worden, want "Songs And Stories" is werkelijk een buitengewoon ontroerende liveplaat van iemand die de kunst van het verhalen vertellen absoluut niet is verleerd. Laten wij hopen dat onze Texaanse singer-songwriterveteraan nog een lange weg te gaan heeft. (Releasedatum: 16 augustus 2011)

Artiest info
Website  
 

Label: Dualtone
Distr.: Bertus