TORI SPARKS – UNTIL MORNING / COME OUT OF THE DARK

Tori Sparks werd in 1983 geboren in een stadje in de buurt van Chicago maar besefte al gauw dat ze naar één of andere muzikale hoofdstad moest verhuizen als ze een ernstige muziekcarrière wilde ontwikkelen. Daarom trok ze op vrij jonge leeftijd naar Nashville, Tennessee, waar ze zich integreerde in het hartje van de countrymuziek, weliswaar om een heel ander muziekgenre te gaan spelen. Haar meest recente verhuis was naar Barcelona waar ze momenteel aan haar Europese carrière werkt.

Nu is deze singer-songwriter bekend om haar composities en platen in het genre van de folk-, rock- en bluesmuziek. In 2003 liet ze voor het eerst van zich horen met haar ep “Tidewaters” en twee jaar later was haar eerste full-cd een feit met het album “Rivers + Roads”.

In 2007 verscheen eerst een tweede ep met “Little Stories”, die al snel gevolgd werd door een nieuw studioalbum “Under This Yellow Sun”. Twee jaar geleden verscheen haar laatste album “The Scorpion In The Story” maar nu is er de release van een splinternieuw dubbelalbum “Until Morning / Come Out Of The Dark”, twee schijfjes met telkens zeven songs die Tori Sparks zelf heeft geschreven.

Met weliswaar één uitzondering voor de song “Quizás, Quizás, Quizás”, een stokoude traditional uit 1947, geschreven door de Cubaanse componist Osvaldo Farrés en in het verleden al onvergetelijk gemaakt door o.a. Nat King Cole, Ibrahim Ferrer en onze nationale trots Helmut Lotti. Dit nummer werd vroeger al vertaald naar het Engels maar Tori Sparks brengt hier op respectvolle wijze een perfect gezongen Spaanstalige versie.

We moeten hier zeker ook het indrukwekkende lijstje van muzikale medewerkers aan deze dubbel-cd vermelden. Zo kreeg Tori Sparks de vocale steun van Shawn Mullins, Mike Farris (frontman van Stevie Ray Vaughan’s groep ‘Double Trouble’), de legendarische, zeven octaven zingende soulzanger Paris Delane en de beloftevolle indie folkzanger David Mead. Daarnaast zorgen David Henry, Joe Garcia, Viktor Krauss, Steve Bowman, Matthew Burgess en pedal steel-virtuoos Fats Kaplin voor de nodige instrumentale ondersteuning.

De eerste plaat “Until Morning” belichaamt de meer donkere en sensuele zijde van deze bijna 28-jarige zangeres, terwijl “Come Out Of The Dark” veel meer in de richting van de pure Americana en folkmuziek gaat. Onze selectie van topsongs met hitpotentieel uit deze 2 cd’s zijn “Mama” en de emotionele ballads “On My Mind”, “Until Morning” en “Over”, allemaal tracks uit de eerste plaat.

“Come Out Of The Dark” levert naast de titeltrack ook nog een paar pareltjes op met de liedjes “My Delilah”, het pijnlijk breekbare “Tennessee Line”, “The Sea And The Sand”, het constant groeiende nummer “There Is An Ocean” en het prachtige “Letter To A Wretch #2”.

Met deze dubbelaar slaagt Tori Sparks er in om via 14 liedjes de perfectie van het zingen en het songschrijven te benaderen. Ze doet dat op nog zeer jonge leeftijd met doorleefde songteksten op melodieën die door enkele van de grootste hedendaagse muzikanten op voortreffelijke wijze worden gespeeld. “Until Morning / Come Out Of The Dark” is dan ook een absolute aanrader voor uw collectie.

(valsam)
“With 14 songs that are spread equally over 2 discs, this 28 years young Tori Sparks succeeds to reach perfection in singing and songwriting with heartfelt lyrics and melodies that are played by some of the greatest contemporary musicians. ‘Until Morning / Come Out Of The Dark’ will for sure enrich your record collection and will guarantee hours of joy and pleasure.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Glass Mountain Records

video