DICKY JAMES AND THE BLUE FLAMES - HARD RAIN

De vijfmanformatie Dicky James and the Blue Flames vierde de release van hun tweede album eerder dit jaar en via promotor Blind Raccoon nu pas in onze cd-speler is beland en wij hier nu onze mening over deze plaat mogen ventileren. Frontman is Richard 'Dicky James' Wagster, gitarist, lead vocalist en voornaamste songwriter van de band, the Flames, die hij in 2008 oprichtte samen met Bob 'Icehouse' Freeze (harmonica), Johnny 'Lightning Boy' Beeson (Hammond B-3), Mark 'P Funk' Ford (bas) en Will Cox (drums) in Terre Haute, Indiana. De band werkte ongelooflijk hard om de energie en passie die zij in hun live show ten beste gaven nu op cd vast te leggen. "Hard Rain" beschikt over 11 tracks uit deze optredens, veelal eigen werk naast slechts twee klassieke covers, "Rock Me" en "Born Under A Bad Sign.

De cd begint met een funky blues, "A Real Good Blues", die perfect de toon zet voor het hele album. Meteen is het ook dansen geblazen als James gromt: "…the blues is solid as your brother, and brother, good blues must have been your best friend." Het volgende nummer, de titeltrack gaat met hetzelfde elan verder en is voor ons meteen het eerste hoogtepunt. Het is meer een mid-tempo nummer, zeer swampy gebracht, steeds gebruikmakend van een hypnotisch herhalende riff die enorme anticipatie bouwt als James waarschuwt: "A hard rain’s gonna fall…gonna break your body half in two” while Freeze blows hard harp and James yanks razor sharp licks from his axe".

Na BB King's 'Rock Me" bewijst de band dat het ook anders kan dan rocken. "Bulldog Talkin'" is meer een beklijvende country blues met een zijdezachte dobro slide in de hoofdrol, een geluid dat volledig in contrast staat met de daaropvolgende klassieke Chicago blues "It's All True" en Albert King’s "Born Under a Bad Sign". In het trage "It's All True" zijn Will Cox op drums en Mark Ford op bas uitstekend bezig, maar ook Johnny Beeson's Hammond solo is hier geweldig. De diepte die de Hammond levert aan deze band is één van de dingen die zeker niet ondergeschikt is aan hun sound, het geeft een speciale warmte aan hun sound. Twee andere hoogtepunten volgen nu "Low Down Dirty Dog Blues" en "Icehouse Shuffle". Het eerste is meer een stout nummer met een fantastische gelaagdheid in de mix van elk van de bandleden. De intro van het liedje alleen al is zo geweldig en voor de rest ...de titel zegt het allemaal. "Icehouse Shuffle" is een instrumentaaltje, een jump blues in de traditie van Little Walter’s 'Juke', waarschijnlijk het livenummer bij uitstrek.

In het funky "Game On" komen de blazers meer op de voorgrond, zijnde Norm Hanson (trombone), Matthew Balensuela (saxophone) en Daniel Hayes (trompet). Special guest Wes 'Dub C' Cox, jawel een rapper, komt The Flames even bijstaan en opvrolijken in "Special to Me". De cd wordt afgesloten met "We Git to Play", waarin hij zijn liefde voor de blues uit, door ieder weekend op het podium te staan en dit na een harde werkweek. Gewoon een eerbetoon aan alle muziekgenres en de blues in het bijzonder. De blazerssectie komt in deze afsluiter terug sterk naar voor en geeft de hele track daarmee een soort van Blues Brothers Band gevoel. "Hard Rain" is een zeer goede cd met daarop meer dan prachtige songs, zowel tekstueel als instrumentaal. Dicky James and the Blue Flames onderstrepen hiermee dat ze op hoog niveau de blues propageren wat je ook kan horen op de toegevoegde track, "Roll the Credits", waarmee ze het album besluiten. Hierin leest DJ Doc Long de album credits over een swinging shuffle en speelt James een aantal van zijn meest puntige en aangrijpende riffs. Het is een volstrekt unieke en slimme manier om deze geweldige plaat af te sluiten.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: CRS Records
Info: Blind Raccoon

video