JOSH SMITH – I’M GONNA BE READY

Josh Smith is in de maand oktober van het jaar 1979 geboren in Middletown, Connecticut. Nog voor zijn eerste verjaardag verhuisde zijn familie naar Pembroke Pines, een voorstad van Fort Lauderdale in Florida. Op de jonge leeftijd van zes kreeg hij gitaarles, en op zijn twaalfde was hij al toe aan zijn eerste concerten. Een jaar later werd hij door de Rhino Cats gevraagd om mee te spelen als leadgitarist, maar ook bij bluesrock-grootheden als Double Trouble en Kim Simmonds was hij wat later te vinden.

Veertien jaar geleden, bracht Josh zijn eerste album "Born Under Bad Sign" uit, en een jaar later was de opvolger "Woodsheddin" er ook al. In 1997 ging hij met zijn eigen band op tour, kwam de wereldberoemde producer Jim Gaines tegen en onder diens leiding kwam dan ook zijn derde album "Too Damn Cold" tot stand. Andere tours volgden, en uiteindelijk werd Josh Smith als een ondersteuning van BB King gevraagd. Inmiddels kijkt Smith terug op zes albums, die allemaal redelijk verkochten in de VS, met zijn vorig jaar verschenen, het instrumentale "Inception", als grootste hoogtepunt in zijn carrière. Zijn album "Deep Roots" uit 2006 is nu onder de nieuwe titel "I’m Gonna Be Ready" hier in Europa opnieuw uitgebracht door het Duitse CrossCut Label.

De opener "Fine Young Thing" laat meteen horen dat hij behalve begenadigd gitarist ook een soulvolle zanger is. Josh Smith hoeft niet met groot gitaargeweld te overtuigen, deze opener is meer een ontspannen Chicago blues met Lynwood Slim op mondharmonica. In het tweede nummer kan Smith meteen dan ook zijn flexibiliteit als gitarist tonen, en daarbij is "Only You" ook een meer soul-getint nummer, ondersteund door discrete koperblazers. Zijn klasse op gitaar blijkt dan nog maar eens op het daaropvolgende "Goin 'Out Tonight". Bij het horen van deze nummers krijg ik steeds een Costello gevoel, dit zegt meteen genoeg over de kwaliteit van zijn songs. Met de slow blues van "The Way You Do" is de muziek veel intenser, want naast zijn gevoelige gitaarspel is er nu ook aandacht voor Fred Kaplan aan de piano en de subtiele blazers die samen dit nummer zeer emotioneel maken. Met "You And Me" gaan we overschakelen in een meer Blues Brothers traditie. Bij de titeltrack "I’m Gonna Be Ready" is het meer de drijvende bas van Mike Menell die de basis vormt voor deze track waarin ook Kirk Fletcher even komt meejammen. Dit nummer zal zeker op de setlist staan tijdens zijn concerten

"Newtie" is een heerlijk instrumentaaltje met een prachtige wisselwerking tussen gitaar en een zwaar klinkend orgel, het geheel wordt ondersteund door een tweede Schecter gitaar, Kirk Fletcher natuurlijk. "Sober Up Baby", is een andere langzame blues, verstrekt door blazers levert Smith hier een pracht van een solo. Texas blues in de voetsporen van Stevie Ray Vaughan, is te horen op "Where's My Baby" om dan verder te gaan naar de donkerste track van dit album: "Ain't Enough". Meteen ook de langste track met een magische randje, de gitaarriffs lijken hier rechtstreeks uit de hel te komen, dit geeft wel een speciale charme aan deze song. En direct hierna volgt "Already Found" een volkomen onschuldig en onschadelijke reggae. Wat een contrast. Nu domineren, zelfs de zon, het water en het strand, de gevoelens van de luisteraar ... Ongelooflijk! Over gebrek aan variatie kan echt niet te klagen zijn op dit album.

Komen we aan bij de afsluiter. In dit radiovriendelijke "Dead Wrong" kan Smith wederom met een zeer sterke solo uithalen. Deze man is echt goed thuis in vele verschillende stijlen. "I’m Gonna Be Ready" is misschien niet vernieuwend, maar neem het van ons aan, Smith's eigenzinnige nummers blijven hangen. De eerste editie van het album verschijnt in een limited edition met een bonus-cd, waarop we vier andere zuiver instrumentale nummers terugvinden, die nogmaals alle flexibiliteit van Josh Smith duidelijk maken. Het zes minuten durende, "Penance" maakte op deze cd het meeste indruk, zijn fijne gitaarspel herinnert vooral aan Peter Green uit zijn "In The Skies" periode. Josh Smith is een ster aan het firmament van de blues en deze heruitgave laat goed horen wat een talent hij wel is.

Artiest info
Website  
 

Label: Crosscut Records
Distr.: Bertus