MARTA – REBEL BABY

In het Australische Melbourne woont Marta Pacek, een in de nog communistische jaren ’80 in het Poolse Lublin geboren zangeres die samen met haar ouders naar Australië immigreerde om er op zoek te gaan naar een beter leven in een vrijere wereld.

Dat ‘Marta’ er alles aan gedaan heeft om zich een eigen weg te banen in Australië mag blijken uit haar gedrevenheid bij het uitwerken van een carrière als muzikante, songschrijfster en zangeres. Ze liet zich daarbij in haar beginjaren intensief bijstaan door Mark Seymour, de frontman van de Australische rockgroep ‘Hunters & Collectors’.

Twee studioplaten was het tastbare resultaat met de zes songs tellende ep “All The Good Ones Have Gone” in 2007 en de volwaardige debuutplaat “Marta” in 2009. Voor de opname van de elf liedjes die ze voor haar nieuwste album “Rebel Baby” heeft geschreven deed ze een beroep op niet minder dan 27 muzikanten en de engineering en productie werd op drie locaties gedaan: in het Amerikaanse New York, in het Canadese Toronto en in het Italiaanse Lecco.

‘Marta’ schuwt het niet om in haar songs haar emoties de vrije loop te laten gaan en haar intiemste belevingen in de songteksten te verwerken. De overwegend op folkmuziek geïnspireerde popliedjes gaan over angsten en verraad, maar ook over het ontdekken en het weer verliezen van de liefde.

De sfeer van de ruim georkestreerde songs wordt bepaald door specifieke instrumenten als viool, banjo, fluit of mondharmonica en enkele Canadese vocalisten zingen mee op de liedjes. De voor ons meest bekende naam op de ‘credits’-lijst is die van de beloftevolle singer-songwriter Justin Rutledge, van wie we hier een tijdje geleden het album “The Early Widows” nog met veel lof hebben overladen.

De stem van ‘Marta’ wordt in de vakpers soms terecht vergeleken met die van Aimee Mann of Stevie Nicks en wij zouden daar graag Natalie Merchant (10.000 Maniacs) aan toevoegen. Hoe dat dan allemaal mag klinken kunt u best eens beluisteren in deze tracks uit “Rebel Baby”: de zachtjes swingende opener “A Girl Gets By”, het intieme “Milk & Honey” met mooi werk van Anga Persico op viool, het poppy en sterk gezongen nummer “Back To The Middle”, het emotievolle “In The Name Of Love” (onze absolute favoriete song) en het uptempo gezongen, vrolijke “Over To Your Side”.

Maar ook de niet specifiek vermelde liedjes zijn allemaal van een hoge kwaliteit, dus kunnen we het gehele album “Rebel Baby” met veel genoegen een zeer hoge score meegeven en ‘Marta’ van ganser harte feliciteren met haar jongste telg.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Wildflower Music

Distr.: Rob Forbe

video