MICHAEL FRACASSO – SAINT MONDAY

We hebben nog maar eens de hoofdprijs afgeschoten met de nieuwe cd “Saint Monday” van de momenteel in Austin, Texas wonende Michael Fracasso, een zoon van Italiaanse immigranten die over een prachtige tenorstem blijkt te beschikken.

Voor mij was hij een totaal nieuwe naam aan het rockfirmament, maar wat dieper grasduinen liet me toe om te ontdekken dat zijn laatste album “Red Dog Blues” begin 2009 al op lovende wijze bij Rootstime werd gerecenseerd door ons opperhoofd Freddy. Dat gebeurde toen naar aanleiding van zijn toenmalige, tien optredens tellende tournee door Nederland in maart 2009.

Nooit te oud om te leren, ben ik nu toch heel blij dat ik die nieuwe cd “Saint Monday” - wat een uitdrukking is om aan te geven dat je nog te zat bent van het weekend om op maandag werken te gaan - van commentaar mag voorzien. Bij de beluistering van alle tien songs op deze plaat voel je meteen dat de muziek en de liefde voor het zingen heel diepgeworteld in elke druppel bloed van Michael Fracasso stroomt.

Hij blijkt zijn debuutplaat “Love & Trust” al in 1993 gelanceerd te hebben, daarna gevolgd door nog zes andere volwaardige albums. Zijn permanente begeleidingsgroep bestaat uit gitarist-pianist en co-producer van het album Jim Lewis, bassist George Reiff en drummer Mark Patterson.

Twee tracks op “Saint Monday” vormden de aanleiding tot het uitnodigen van gastmuzikanten: op de dynamische countryrocker “Ada, OK” zingt niemand minder dan de grote Patty Griffin mee en ‘Matt The Electrician’ speelt voortreffelijk op trompet in het nummer “Gyspsy Moth”.

Daarnaast valt ook de selectie op voor de enige coversong op deze cd met het bijna 40 jaar oude, maar nog steeds brandend actuele nummer “Working Class Hero” van John Lennon. Op de tracklist op het cd-hoesje staat dit nummer aangekruist met de handgeschreven vermelding ‘explicit language’, blijkbaar een onoverkoombare verplichting in het puriteinse Amerika. Tja, Lennon was altijd nogal duidelijk en direct in de woordkeuze voor zijn songteksten.

‘En de andere nummers, dan?’, hoor ik u al vragen. Wel, het is voor mij heel moeilijk om favoriete titels aan te halen want de nummers zijn stuk voor stuk van een zeer hoge kwaliteit en het zou onterecht zijn als ik er enkele tracks uit zou lichten. Daarom beperken we ons voor één keertje tot het warm aanbevelen van alle nummers op deze uitstekende nieuwe plaat van Michael Fracasso. Kopen, dus.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Little Fuji Records

Distr.: Charterhouse Music Group

video