GRAHAM BROWN BAND – HIWATT

Graham Brown was nog maar een kleine jongen toen hij samen met zijn ouders en zijn broer en zus van het Schotse Glasgow verhuisde naar Canada, waar hij nu nog steeds woont in Vancouver. Tijdens zijn schooltijd speelde hij toen al gitaar in covergroepjes en zijn grote liefde voor muziek is een microbe die nooit meer is weggegaan. Van 1985 tot 1998 speelde hij ook nog in vier andere bandjes waarmee ook telkens enkele platen werden opgenomen.

Maar in 1998 besloot Graham Brown om keihard aan een solocarrière te gaan werken en zijn kwaliteiten als singer-songwriter te gaan uittesten. Al gauw volgde een eerste soloplaat met het album “Brand New Smile” dat op positieve perskritieken kon rekenen. Een opvolger kon dan ook niet uitblijven en in 2001 volgde het album “Good ’n Broke”, vier jaar later kwam er een derde plaat met “Stand Your Ground” en in 2008 was “Do What You Should” met zijn begeleidingsgroep ‘The Prairie Dogs’ goed voor soloalbum nummer vier.

Nu vormde hij een nieuwe band met keyboardspeler Rob Blackburn, bassist John Werner en drummer Mark Gruft. Als originele naam van die nieuwe groep werd gekozen voor ‘The Graham Brown Band’ en hun eerste cd onder die naam werd “Hiwatt”, een schijfje met daarop 18 nieuwe eigen composities. Qua muziekgenre is het van bij de eerste beluistering al helemaal duidelijk dat we ons aan pure rock & roll-songs mogen verwachten, vaak in uptempo gespeeld, maar met hier en daar wel wat ruimte voor een rustigere afwisseling.

“Hiwatt” werd in amper vier dagen zo goed als helemaal live opgenomen in de ‘Baker Street Studios’ in Vancouver. Wij hebben het album enkele keren intensief beluisterd en wilden graag de volgende tracks bij u aanbevelen: “opener “Bust Your Lip”, gitaarrocker “Gonna Be A While”, de aan Nick Lowe herinnerende countryballads “Invisible” en “Quietly In The Night”, het swingende rockertje “Ambush” en het schitterende “Trouble In Your Footsteps”.

Zoals u kunt merken vallen wij eerder voor de niet zo klassieke rocksongs maar eerder voor de door country en folk geïnspireerde nummers op het album “Hiwatt”. De redenen daarvoor zijn dat er in die nummers veel meer aandacht werd besteed aan een goede, catchy melodie en ook omdat de stem van Graham Brown in de rustige liedjes op zijn allerbest klinkt en soms vergelijkingen oproept met die van een Steve Earle of Tom Petty. Al bij al een knappe tiende plaat van deze ‘Graham Brown Band”.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Stomp Records

Distr.: Poke In The Eye Publishing

video