DAVE MURPHY - YELLOW MOON

"Yellow Moon" is alweer zijn vijfde, een zelf geproduceerde cd ook, en toch is, zeker hier in Europa, deze Dave Murphy nog een onbekende bij het grote publiek. Ditmaal is zijn backingband gevuld met veelgevraagde ervaren studiomuzikanten. Om te beginnen is er de topdrummer Shawn Pelton, die reeds werkte met Sheryl Crow, Shawn Colvin, Springsteen en Billy Joel. Hij is tevens de drummer in de Saturday Night Live band, een begrip in het Amerikaanse tv-landschap. Een andere grote naam in deze band is Marc Muller, onder meer gitarist bij Steve Forbert, Shania Twain en Donald Fagen, die in grote mate bijdraagt tot het heerlijke breekbare sfeertje van deze release.

Dit levert natuurlijk een mooi geluidsbeeld op, een perfecte basis voor Murphy's mooie Americana songs, waarin hij prachtige verhalen vertelt, want dat is Dave Murphy wel in de eerste plaats, een goede "storyteller". Zijn songs zijn intimistisch, fragiele verhalen van relaties vol pijn soms, maar met altijd de hoop als ondertoon. Hij is een singer-songwriter die zijn invloeden niet verbergt, Neil Young, John Prine, Steve Earle, (wiens "Still Standing There" hij hier mooi covert) maar ook traditioneler countryzangers als Don Williams en George Jones klinken door. Als overlevende van kanker heeft hij het leven met volle teugen tot zich genomen nadien, hij volgde zijn hart en reisde de wereld rond en verzamelde zo talloze idee├źn voor songthema's

Bij elke van zijn voorgaande cd's die verschenen op zijn eigen labeltje Phoenix Night, groeide zijn aanhang en hij veroverde langzaam maar zeker de hitlijsten van de Americanamuziek in de States. Met deze "Yellow Moon" zal hij die trend moeiteloos verder zetten, want dit is een mooie verzameling goede songs, die prachtig gebracht zijn. Sterke teksten dragen de indringende melodielijnen van zijn nummers. Daardoor zijn nummers als "Lines In The Sand" liedjes die dadelijk tot je doordringen. "Stumbling Towards Grace" is nog zo'n song, na een tweede beluistering blijft hij echt in je hoofd hangen, en het is echt niet de enige op deze cd. Stuk voor stuk blijken zijn dromerig klinkende Americana-liedjes je op een aparte manier te beroeren. Hij weet met een perfecte naturel de sfeer te vangen voor een song, iets waarin veel van zijn collegas maar niet schijnen te slagen.

"Under The Lights" is mijn favoriet van deze "Yellow Moon", een song die iets uitbundiger klinkt dan de rest, met backing zangeres Jess Owen schitterend in meervoud als "The Jess Choir". Een zwakkere song vinden op "Yellow Moon" is moeilijk. Begon ik de beluistering nog met een lichte terughoudendheid, omdat ik de man helemaal niet kende, dan moet ik toegeven dat bij elke nieuwe song het enthousiasme en de bewondering voor de muziek van Dave Murphy groeide. Met deze vijfde moet hij ook hier maar eens wat naam gaan maken, zijn nummers zijn sterk en sfeervol, zijn stem is prachtig, prima muzikante rondom hem..."Yellow Moon" is een Americana- aanradertje.

(RON)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Phoenix Night