BRIAN WRIGHT – HOUSE ON FIRE

Het was 10 mei 2008 toen we voor het eerst konden kennismaken met de uit Los Angeles afkomstige muzikant Brian Wright. Hij stond toen in de Brusselse concertzaal Botanique op het podium met o.a. Catherine Feeny, Greg Lazwell, Jim Bianco en Tom McRae voor een optreden in het kader van ‘The Hotel Café Tour 2008’. De bedoeling was om met de beroemde Tom McRae als publiekstrekker een aantal zeer talentrijke Amerikaanse singer-songwriters aan een breder publiek voor te stellen.

Brian Wright viel ons toch al sterk op door zijn stijl, zijn podiumpresence en zijn supermooie liedjes. Nu is hij er helemaal terug met zijn nieuwe studioplaat “House On Fire”, waarop hij naar eigen zeggen veertien nieuwe songs presenteert die de liefde en de brandstichter (zie cd-titel) als onderwerp hebben. Anders dan bij zijn vorige platen “Dog Ears”(2006) en “Bluebird” (2007), die beiden met een volledige groep werden opgenomen, ging Brian Wright voor deze cd helemaal alleen de studio in en speelde er op enkele kleine uitzonderingen na zowat alle instrumenten die op deze plaat te horen zijn.

Het openingsnummer “Striking Matches” is al meteen een kwinkslag naar het ‘brandende huis’ dat als een pseudoniem voor zijn eigen lichaam wordt gebruikt. “Blind April” is daarna een countrywalsje dat als een klein riviertje zachtjes voortkabbelt. Voor enkele songs op “House On Fire” deed Brian Wright een beroep op vrouwelijke vocalisten om het nummer in duetvorm te brengen. Zo zingt Jamie Drake mee op “Live Again” en op “The Good Dr.”, Rhona Bennett op “Still Got You” en countryzangeres Sally Jaye speelt accordeon en zingt heerlijk mooi bij “Pretty Little Pennies”.

In de pers wordt Brian Wright soms vergeleken met Woody Guthrie, maar er schuilt ook een soort van Townes Van Zandt in deze artiest die zich verhalend door zijn liedjes profileert. “House On Fire” is geen gemakkelijk in het gehoor liggende plaat en vereist enkele intensieve beluisteringen. Maar daarbij ontdek je dan wel over welke pure songschrijvercapaciteiten deze talentvolle artiest beschikt.

Songs als “Mean Ol’ Wind”, het door de toegevoegde blazerssectie bijzonder soulvolle “Still Got You”, “Pretty Little Pennies” (ons absoluut favoriete liedje), de pikdonkere ‘murder-story’ “Maria Sugarcane” of het bluesy “If You Stay” zijn erg mooie composities die op een eigen schitterende wijze op deze plaat worden gepresenteerd. Dat er in de toekomst nog heel veel moois van deze Brian Wright mag worden verwacht staat buiten kijf. Weet dan dat (valsam) het al in juni 2011 gezegd heeft.

“L.A. singer-songwriter Brian Wright did all by himself for his latest album ‘House On Fire’ and we have to admit that he did it all in a fantastic way. The broad variety of songs ranging from country over murder ballad to gospel creates a great compilation of pure stories of which some are enjoying a highly added value by the great contribution of 3 female vocalists that support Brian Wright in presenting some of his lifetime experiences in marvellous songs.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Right Brain Records / Sugar Hill Records

Info: Hemifran