TEXAS SLIM - COOKIN' WITH GAS - LIVE

Voor de echte liefhebber van bluesmuziek is de Texaanse singer-songwriter en bluesman Texas Slim al lang een bekende of juist niet! Ik ontdekte hem een zestal jaar geleden met zijn album "I Have Arrived" (2002). Even later kwam ik hem tegen in bluesmuziektijdschriften als muzikant bij bands als Cold Blue Steel en Randy McAllister, met wie hij ook de tijd zag om opnames te doen. Reeds op jonge leeftijd luisterde hij graag naar de drie Kings en realiseerde zich dat hij vooral aangetrokken was door de blues. Dit bleef zo tot de dag dat hij een andere Texaan, Stevie-Ray Vaughan, Johnny Winter, Little Milton, Albert Collins, Otis Rush ...aan het werk zag ... en de bluesmicrobe kreeg Texas Slim te pakken.

Na deze heren begon hij als een bezetene aan een ontdekkingstocht door de blueswereld, waarbij hij alle grote bluesklassiekers leerde kennen. Hij liet zich meeslepen door de primitieve ruwheid van de muziek en de gevolgen bleven niet uit: wat begon als een hobby, werd de liefde van zijn leven. Texas Slim werkte veel samen met andere bluesgrootheden al is hij vooral bekend geworden door Alex Moore, die hij eind de jaren 70 ontmoette, en met wie hij dan begon te touren om later over te stappen naar Little Joe Blue. Zijn nieuwe livealbum "Cookin' With Gas" verbergt 12 prima songs, goed voor een lekkere, stevige portie Amerikaanse blanke blues en roots.

De openende track, "Welcome to The Game" spreekt meteen boekdelen, wie dit niet tot de verbeelding vind spreken is voorgoed voor het genre verloren. Zo ook de rock in Freddie King's "See See Baby" en het ruig stampende "Driving Blues", waarin het onderlinge spelplezier dat uit de boxen knettert en hun muzikale evolutie laat zien van strikt rootsgeoriënteerde rock & rollers naar een rock & roll band waarvoor eigenlijk geen enkele muzikale stijl veilig is. Maar ook een rustiger nummer als "High Alert" is best te pruimen, de passie die dit nummer teweeg brengt geeft Texas Slim's muziek zoveel zeggingsschap. Na het afsluitende "I'm Good", haal je gewoon nog een biertje en zet je de cd nog eens op.

Texas Slim maakt dampende, stampende, stevige muziek waarbij je de volumeknop automatisch harder zet. Fantastisch, wat een muziek. Van genres trekt Texas Slim, zich weinig aan. Je hoort blues, je hoort soul, en meestal in een unieke eigen Texas Slimmix. Duidelijk is wel dat hij als gitarist tot de Texaanse school behoort, waarbij hij met knauwende zwanenzang zijn beeldende verhalen in ambachtelijke songs verpakt, dit overgietend met een flinke dosis rock. "Cookin' with Gas" blijf ik nu al enkele dagen draaien, en steeds weer op andere manieren. En hoe vaker je deze plaat hoort, hoe beter je ook hoort hoe geraffineerd en subtiel het allemaal in elkaar zit. En dat zonder ook maar iets aan kracht te verliezen. Een gitaaraccent wordt bijvoorbeeld aangevuld door de drumbeat van Lele Zamperini, en daaronder zit dan weer een andere gitaarlick van Texas Slim die de boel weer versterkt of juist licht ontwricht. Onvoorstelbaar prachtig.

Met andere woorden: ga naar de winkel en beluister "Cookin' with Gas" op de koptelefoon. Het moet al heel gek lopen als je hem niet na het derde nummer al koopt. Echt veel nieuws brengt "Cookin' with Gas" niet, maar de plaat bevat zeer sterke en diep in de Zuidelijke traditie gewortelde liedjes zonder overbodige franje en daarin schuilt juist de kracht van het album waarvan de productie in handen is van Tano Ro, onze Italiaanse vriend van het boekingskantoor Feelin’ Good Productions. De opnames voor deze liveplaat vonden plaats in Torino op 10 maart van dit jaar, hierbij liet Texas Slim zich bijstaan door Martin Lotti op bas en de reeds vermelde, Lele Zamperini op drums. Het resultaat is een heel gevarieerd album waarbij tal van bluesgenres de revue passeren. Maar wees gewaarschuwd: een ernstige verslaving kan het gevolg zijn.

Artiest info
Website  
 

Label: Feelin' Good Records