EGON DANIELSON - RAVEN AND THE BLUEBIRD

Egon Danielson, onthou die naam! Dit is verplichte kost voor elke rechtgeaarde rootsliefhebber. De schuif met de superlatieven gaat helemaal open voor deze man zijn plaat en dat geen dagelijkse kost. Egon Danielson is afkomstig uit Winconsin, USA.

Hij krijgt op deze plaat de hulp van Phil Solem (zie Rembrandts), Michael Bland (zie Prince & Soul Asylum) en John Ely (zie Asleep at the Wheel). Uiteraard mag producer en multi instrumentalist Andy Dee niet vergeten worden. Het is moeilijk referenties op te geven omdat elk nummer andere namen oproept. In de meer akoestische folk- verhalen denk ik aan Darrell Scott, Tim O Brien, in de country- verhalen aan Walt Wilkins of Steve Earle en in de tweestemmige nummers (met zangeres Melissa Greener) aan Rod Picott of Buddy & Julie Miller. Misschien dat het geheel nog het dichts bj Jimmy Lafave (maar dan met een goede stem) ligt. Hijzelf noemt zijn genre “Soulbilly”. Mooie term.

Kortom: een hele hoop schoon volk dat hem inspireerde om zijn verhalen in te kleuren en van de juiste sfeer te voorzien om bij de luisteraar de beelden op te roepen die passen. Zijn er toppers in deze verzameling van 12 songs? Volgens mijn bescheiden menig: “Lonnie” een sneller nummer dat doet denken aan Calvin Russel. Ook het sfeervolle “Buried In The Wreckage” is door knap snarenwerk van Andy Dee een beklijvend nummer. Het duet “Careless Hearts” dat traag en akoestisch is toont dat hij het rustige werk ook aan kan.

Ook knap is het cajun nummer “Chuchotements De Desire” met wasbord en viool. “Your Guitar” is een rockender nummer gebracht met de overgave die een Martyn Joseph in zijn nummers legt. De uptempo nummers liggen hem beter. Zo is het blues en funk nummer “One Rock At A Time” bezwerend te noemen.

Knap debuut dat elke liefhebber van singer songwriters zeker een kans moet geven. Wie gaat luisteren zal zeker verkocht zijn. Ik ga in elk geval deze man zijn verder werk volgen.

(Lisael)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Soulbilly Music