NAVACROSS - NAVACROSS

Dit Britse zestal uit de omgeving van Essex laat ons op zijn debuut kennismaken met hun eigen sound, gebrouwen uit gelijke delen roots, folk en rock . Zanger Dean Baker's herkenbare stemgeluid samen met beide gitaristen Noel Gander en Mike Skinner bepalen de hoofdmoot van die sound, terwijl multi-instrumentalist Kevin Condron (percussie, sax en harmonica) Dan Frazer op bas en drummer Andy Pilgrim hem verder mooi invullen tot een lekker vol geheel.

Maar liefst zestien songs telt deze debuutcd,gestoken in een "arty" hoesje, waarvan een groot deel de 5 minuten drempel benaderd, dus kwantitatief zit het hier al goed. Natuurlijk hebben wij (en U) natuurlijk meer interesse voor de kwaliteit van het gebodene, wel, daarmee zit het ook wel snor. Met discrete invloeden uit het rockverleden, Stones, Bo Diddley, Creedence, Neil Young en de vroegere Britse folkgroten, maar vooral met een eigen energie die in hun songs doorstraalt. Songs die dansbaarheid, maar evenzeer doordachte teksten in zich verenigen, met sterke hooks die maken dat je na een paar luisterbeurten die songs al zit mee te neuriƫn alsof je ze al jaren kent.

Een mooi voorbeeld hiervan is "Lay Down", een mooi Americana-getint nummer, waarbij ik regelmatig aan een van mijn favoriete groepen, The Band Of Heathens, moest denken vanwege vooral het vergelijkbare stemgeluid.. Maar NavaCross is niet makkelijk op een genre vast te pinnen. Van funky dansritmes, zoals in de opener "Ship Goes Down" tot mooie rustige dingen als "Shine A Light" waar een Stonessfeertje in doorklinkt, met dat mooie slide gitaartje...ze hebben het allemaal in hun sound verwerkt. "Listening" is een volgende van die sterke nummers, met intense tremelo gitaargeluiden en Dean Baker's prachtstem die de spanning langzaam opbouwen. "Black Crow" en het rockende "Don't Shout" waarmee de cd afsluit overtreffen dit, zo mogelijk, nog..

De rest van de zestien nummers gaan we je verder laten ontdekken, want dit is een release met weinig of geen zwakke tracks. Als debuut alleszins een heel sterke binnenkomer, hun live concerten zijn naar 't schijnt ook behoorlijk indrukwekkend, dus voorspellen we deze NavaCross een veelbelovende toekomst!

(RON)

Artiest info
   
 

Label: Hi4Head Records

video