ELAM MCKNIGHT AND BOB BOGDAL - ZOMBIE NATION

De wat ongelukkig gekozen hoes terzijde gelaten worden we hier geconfronteerd met een fantastische uitgave. Deze “Zombie Nation” is het resultaat van een samenwerking tussen twee uitzonderlijke bluestalenten. Elam McKnight had al een drietal albums op zijn naam staan waaronder het obscure meesterwerkje “The Last Country Store” dat dateert van 2005. In datzelfde jaar bracht ook Bob Bogdal zijn evenzeer aan te prijzen “Underneath The Kutzu” op de markt. Beide albums gingen jammer genoeg wat verloren aan de aandacht van het grote publiek. De kritieken van de recensisten waren nochtans unaniem lovend. Daar zal met deze release geen verandering in komen, wel integendeel.

Voor deze samenwerking zijn de beide heren voor hun inspiratie gaan snuisteren in de lekkere traditionele Mississippiblues en de traditionele Deltasound wordt overgoten met elektrische blues uit de Hill Country. En verdorie dat deze combinatie schijnt te werken is een understatement van formaat.
Voor de opnames kregen ze versterking van Tom Hambridge (drums), Michaël Saint-Leon (schitterende fingerpicking op opener “Pojo’s Place” en heerlijke backing vocals van Kim Morrison.

Een recht voor de raap blues geluid dondert uit de luidsprekers. Niks van franjes, hard en direct met een gitaar in overdrive en briljant mondharmonicawerk vormen de rode draad doorheen dit album. Maar ook zachtere nummers met de Resonator in een hoofdrol, lekker slidend en jammerende smoelschuiverij krijg je te horen.
Uitgekleed, akoestisch met enkel de stem en harmonica als steun op het ronduit schitterende “19 Days” bijvoorbeeld. Rustpauzes in een voor de rest denderend album met zware pompende, swingende beats zoals in “I Hate You”.

Maar wat zijn we onder de indruk van McKnight’s werk op de aangehaalde Resonator ! dat alleen al in combinatie met de bar-blues harmonica van Bogdal is van zo een uitzonderlijk niveau dat we niet aarzelen om deze cd naar voor te schuiven als één van de beste die we in dit genre de afgelopen jaren al hebben mogen beluisteren. We kunnen alleen maar hopen dat het grote publiek met deze cd de mannen gaan ontdekken en ook gaan terug zoeken naar hun vroegere werk. Dit zijn bluesmannen pur sang en onze bewondering voor dit werkstuk is groot, wij hopen van u hetzelfde.

Bluesyluc

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Big Black Hand -
Desert Highway Records
info: Michael J. Media

video