VIVIAN VANCE KELLY - ROCK MY SOUL

Vivian Vance Kelly, duidelijk een dochter van haar beroemde papa, de bekende blueszanger en gitarist Vance Kelly, heeft niet alleen diens muzikale talenten geërfd, maar ook zijn groot hart. Zelf omschrijft ze haar muziek als: "I describe my music as being more on a bluesy soul level. Importantly, I will give you the blues with a lot of soul".... en het bluesuniversum mag trots zijn op Vivian Vance Kelly.

Sinds haar alom lovend ontvangen debuut "Call Me" in 1994 kent de uit Chicago, Illinois afkomstige blueszangeres een geweldig succes, en met haar vorige album "Bluebird" uit 2008, leverde ze de sterkste van haar zeven cd's af, een album met de vermaarde Backstreet Blues Band. De dochter van Vance Kelly, laat voor de achtste keer horen dat de appel niet ver van de boom valt. Bij het Feelin' Good Records label verscheen nu haar nieuwste album, "Rock My Soul", in een passende productie van Tano Ro. Wederom heeft Vivian Vance Kelly een uitstekende musicerende band rond haar en gezamenlijk kruisen zij op deze nieuwe plaat de blues met funk, soul, gospel, en leggen vijftien nummers lang een vaste fundering voor Vivian's indrukwekkende stem.

Vivian Vance Kelly zegt over de blues : "what the blues means to me, it is the soulful tale of one’s own experience, to which many people can relate. When someone can relate to a certain blues song, it makes a person get a certain joy as if the artist wrote it just for them. Blues is the mother of many types of music in America and is today still much alive." Zij zingt de blues in shouters-traditie, maar meer dan op haar vorige cd’s rekt ze muzikaal de grenzen van het genre op door haar blues met rock, funk, en veel soul te mengen. Vivian Vance Kelly is met haar imponerende, soulvolle zang ook voor rootsy popliefhebbers interessant, ook omdat toon en volume kracht uitstralen. Haar thematiek blijft bluesy, maar ze kiest daarbij voor een zelfbewuste invalshoek: soms is ze humoristisch, terwijl ze ook duidelijke wraakgevoelens onder woorden brengt. Op die manier geeft ze op smachtende wijze een heel eigen, licht onheilspellende invulling aan het modieuze begrip Girlpower.

Ze heeft duidelijk plezier in de verbreding van haar roots en omdat datzelfde geldt voor de muzikanten achter haar, levert dat een prachtige combinatie op. Het bluesy "You Win Again", dat als opener fungeert, zet meteen een toon waarvan de rest van het uur nauwelijks meer vanaf wordt geweken. Naast Betty Wright's funky "Clean Up Woman", zijn er ook welkome cover's als Bobby Bland’s "Further On Up The Road", Tyrone Davis 1969 soul klassieker "Can I Change My Mind", Al Green’s "Love And Happiness" en George Jackson's "Last Two Dollars" die het broeierige gefunk aangenaam onderbreken.

In "Breaking Up Somebody’s Home" gaat Vivian zeker niet over de top, maar benadrukt ze nog eens hoeveel vocale mogelijkheden ze heeft en laat ze horen wat een enorme invloed Albert King voor haar betekende. Met dit album lijkt Vivian een formule te hebben gevonden waarmee ze terugkeert naar haar blues met veel soul. Als Vivian Vance Kelly de juiste mensen rondom zich kan verzamelen is ze de enige ware opvolgster van Aretha franklin, in haar beste periode. De nieuwe Queen of the Blues!

Artiest info
Website  
 

Label: Feelin' Good Records