RUFF KUTT BLUES BAND - MILL BLOCK BLUES

In navolging van zijn jarenlange samenwerking met Sam Myers heeft Anson Funderburg nu zijn schouders gezet onder de Ruff Kutt Bluesband. Niet alleen nam Anson heel wat gitaarwerk voor zijn rekening op "Mill Block Blues", hij was ook arrangeur en producer. Dit in samenwerking met bassist James Goode die lang in Kinney woonde, vlakbij de "Mill Block", de katoenmolen en het ghetto dat in de jaren vijftig en zestig een belangrijke rol speelde voor de mensen in de omgeving.

Voor een goed doel, The Hart Foundation, schreef Goode een twaalftal nummers, terwijl eentje door Anson Funderburgh geschreven werd, de instrumental "Fowler Street Stumble". James werkte geruime tijd in de Mill, net als zowat iedereen in zijn familie en vriendenkring.

Veel van de songs gaan dan ook over die katoenmolen en zijn impact op het leven in Kinney. Zo is bijvoorbeeld de titel van Anson's instrumental de benaming voor de wekelijkse dronken vechtpartijen die in de Fowlerstraat, met al zijn moonshine drankhuizen, plaatsvonden op vrijdagavond, de betaaldag. Ook de groepsnaam is natuurlijk ontleend aan de plaatselijk bevolking van gewone arbeiders. Wanneer iemand weinig fijne manieren had noemde men hem in die jaren namelijk "Rough Cut".

Het mooie, herkenbare Texaanse gitaargeluid van Anson Funderburgh, winnaar van maar liefst 9 W.C Handy awards ondertussen, is de sterke rode draad doorheen de meeste songs. Tal van gastmuzikanten verlenen bovendien hun medewerking aan dit liefdadigheidsproject, ondermeer "Hash" Brown, Andrew Jones, Christine Dozzler en anderen.

Het gevolg is een goed klinkende Texaanse bluesplaat, des te aangenamer omdat er eindelijk, na geruime tijd, nog eens werk opduikt van Anson Funderburgh, toch nog steeds een van de huidige topgitaristen op bluesgebied. Een oud Engelstalig spreekwoord luidt: "You Can't Judge A Book By It's Cover" en dat blijkt ook hier meer dan waar te zijn. De hoes van de cd ziet er namelijk niet uit en de voorzijde van het promo-exemplaar is bovendien nog overplakt met een onverwijderbare levensgrote sticker. Gelukkig is 't met de muziek heel wat beter gesteld, en daar gaat 't tenslotte toch om. Dat het Blues Foundation Hart Fund hiermee veel geld mag binnenrijven voor zijn doel, en dat is bluesmuzikanten helpen op medisch gebied. Muzikanten die waarschijnlijk U en ons al vele aangename uurjes luisterplezier bezorgden.

(RON)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Ruff Kutt Records
Info: Christine Vitale