BARRENCE WHITFIELD AND THE SAVAGES - SAVAGE KINGS

We zijn niet weinig blij dat Barrence Whitfield & The Savages terug de draad hebben opgenomen na 25 jaar (sic) ! Vele jongere lezers zullen de wenkbrauwen fronsen bij het lezen van deze naam maar de ouderen onder ons zullen wel dadelijk de beelden èn muziek van deze prettig gestoorde artiest voor de geest halen. Denk aan Little Richard maar dan in het kwadraat, bij wijze van spreken. Een ongelooflijk opwindende Rock ‘n’ Roll act met ongebreidelde energie en een ongeëvenaard enthousiasme voor zijn muziek en een publiek dat niet zelden uitgeteld was na zijn legendarische concerten.

Opgenomen in Cincinnati als eerbetoon aan het legendarische King Records, zorgen zij met deze release alweer voor een staalkaartje van twaalf uitgekiende, onweerstaanbare, meeslepende, dampende songs. Aftrappen doen ze met (Your Love Is Like A) Ramblin’ Rose, meteen duidelijk makend wat je mag verwachten: energieke Rock met een scheut R&B en een Barrence die schreeuwt als vanouds. De jaren lijken op zijn stem geen vat te hebben en moeiteloos worden we weer een ruk in de tijd teruggegooid. Gitarist Peter Greenberg laat op dit album ook horen waarom we indertijd zo onder de indruk waren van zijn snarenspel. In het onweerstaanbare “Stop Tryin’ To Break Me Down” met dat strak aangespannen rockende, bonkende ritme, net zoals in het soulvolle “It’s Mighty Crazy” waar het evenzo onmogelijk is stil te blijven zitten.

De nummers zijn nooit lang uitgesponnen, wel integendeel, net genoeg om na je wilde danspassen de pauzekop in te drukken en weer even op adem te komen. Dit kan ook aan onze leeftijd liggen natuurlijk maar geloof me maar als ik stel dat de ritmes die door de boxen klinken zo opjagend zijn dat in je zetel blijven zitten geen optie is. Uitzondering misschien voor “You Told A Lie” een vierkante tegelplakker van jewelste met fijne saxlijnen van Tom Quartulli en een onwaarschijnlijk knap schreeuwende Whitfield. Bassist Phil Lenker stuwt dreigend de vetkuiven-rocker pur sang die “Who’s Gonna Rock My Baby” is.

Het hele album is van een bijzonder hoge kwaliteit, bruisend van begin tot einde. Hoogtepunten bij de vleet, we betrappen er onszelf nu op haast ieder nummer van deze prachtige uitgave op te sommen. Een makkelijk album ook, en we bedoelen hiermee dat het direct na de eerste beluistering al in je gaat zitten en je doet uitkijken naar een optreden van hen. Het moge duidelijk zijn dat wij uitermate verheugd zijn met het terug boven water komen van deze groep en durven met gerust geweten deze “Savage Kings” naar voor schuiven als een absolute must in uw muziekverzameling

Bluesyluc

Artiest info
Website  
 

Label: Munster Records
Distr.: Sonic Rendezvous