LEVON HELM – RAMBLE AT THE RYMAN

Voor de jongeren onder onze lezers moeten we Levon Helm misschien toch eerst even voorstellen. Onder de naam Mark Lavon Helm werd de muzikant aka ‘Levon Helm’ in mei 1940 geboren in Elaine, Arkansas. Deze nu 71-jarige, maar zeer kranige artiest stond aan de wieg van de hedendaagse rock and rollmuziek en woonde op 14-jarige leeftijd al live optredens bij van muzieklegendes als Johnny Cash, Carl Perkins en Elvis Presley.

Zelf maakte hij kennis met het spelen van muziek op een akoestische gitaar, iets wat hij op 17-jarige leeftijd verruilde voor de drums nadat hij Jimmy Van Eaton, de drummer van Jerry Lee Lewis had bezig gezien tijdens een live show. Levon Helm mocht meteen op drums meespelen in de vaste begeleidingsgroep van Conway Twitty, gevolgd door een periode in de groep van Ronnie Hawkins.

Die had zijn eigen platenlabel ‘Roulette Records’ en tekende heel wat jong Canadees talent zoals Richard Manuel, Garth Hudson, Rick Danko en Robbie Robertson. Al gauw speelde Levon Helm met deze vier kerels samen in een groep die oorspronkelijk ‘Levon And the Hawks’ noemde.

In 1965 vroeg een zekere Bob Dylan of deze groep hem niet wilde begeleiden tijdens zijn volgende tournee. Omdat de inwoners van Woodstock de kerels rond Bob Dylan ‘The Band’ noemden, besloten ze om die naam gewoon als officiële groepsnaam over te nemen.

Met hun eigen Americana-, folk- en rockmuziek creërt ‘The Band’ al snel een geheel unieke sound die ze voor het eerst op plaat konden vastleggen bij het album “Music From Big Pink” in 1968, genoemd naar de plaats waar de groepsleden samen woonden. In totaal bracht ‘The Band’ zeven albums uit die tot het historische muziekarchief van Amerika zijn gaan behoren.

Op de dag van ‘Thanksgiving’ in 1976 hield ‘The Band’ een afscheidsconcert in San Francisco dat ze “The Last Waltz” noemden. Ze nodigden de crême de la crême van de rock and roll uit om mee te komen vieren en zo belandden o.a. Dr. John, Muddy Waters, Ringo Starr, Bob Dylan en Eric Clapton naast de groep op het podium voor wat een legendarisch concert zou worden.

Het concert werd verfilmd en er verscheen even later een uit drie vinylplaten bestaand afscheidsalbum onder dezelfde titel op de markt, wat tot een platinaverkoop leidde. Daarna gingen de leden van ‘The Band’ elk hun eigen weg en voor Levon Helm betekende dat een solocarrière, naast een producersrol voor jong en nieuw talent en een prille, doch behoorlijk succesvolle loopbaan als filmacteur.

In de jaren ’90 verschenen opnieuw drie albums onder de naam ‘The Band’ maar Richard Manuel was intussen overleden en in 1999 volgde ook Rick Danko hem naar de rockhemel. Ook Levon Helm zelf kreeg het zwaar te verduren toen er keelkanker bij hem werd gediagnostiseerd. Hij genas echter helemaal van die zware ziekte en treedt sindsdien weer regelmatig op in Woodstock onder de noemer ‘The Midnight Ramble Sessions’.

Nu verschijnt er met “Ramble At The Ryman” een live album van een optreden van Levon Helm dat in september 2008 werd opgenomen in het auditorium van de concertzaal ‘Ryman’ in Nashville. Er staan 15 tracks op deze cd die begint met het monumentaal georkestreerde nummer “Ophelia”. Naast Levon’s dochter Amy Helm die meezingt, spelen en zingen hier een aantal legendarische artiesten mee met de band van Levon Helm die de lead vocals nog steeds behoorlijk voor zijn rekening neemt.

Met Buddy Miller en Sam Bush (“Wide River To Cross”), John Hiatt (“The Weight”), Sheryl Crow (“No Depression In Heaven” van ‘The Carter Family’) en Billy Bob Thornton kunnen we toch wel van een zeer exclusief gastenlijstje spreken. Zij werken zich doorheen songs als “Back To Memphis”, het countrynummer “No Depression In Heaven”, de uptempo-songs “Rag Mama Rag” en “The Shape I’m In” en de door ‘Grateful Dead’ legendarisch gemaakte bluesballad “Deep Elem Blues”.

Onze favoriete tracks zijn echter “Evangeline”, “Wide River To Cross”, “Anna Lee” en het zeer leuke, melodieuze slotnummer “The Weight”. “Ramble At The Ryman” van de 71-jarige Levon Helm is een album dat je voor geen geld ter wereld zou mogen missen als je van echt historische momenten houdt, want dit is om te koesteren. En als je het allemaal zou willen zien kan je misschien beter kiezen voor de speciale editie waar een ‘high definition’-dvd van dit fantastische optreden bijgevoegd zit.

(valsam)
“If today’s youngsters want to learn about real great music and legendary musicians, we can strongly recommend the live album ‘Ramble At The Ryman’ from ‘the drummer of The Band’ Levon Helm. One historical night in September 2008 there was so much magic in the air, next to the love, the admiration and the sympathy of his fellow musicians like Sheryl Crow, John Hiatt, Sam Bush, Billy Bob Thornton and Buddy Miller. Get this album now!”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Vanguard Records

Info: Hemifran

video