THE GIBSON BROTHERS – HELP MY BROTHER

Ik moet bekennen dat ik als een leek mag worden aanzien in de wereld van bluegrass en dus bij elke nieuwe cd in dit genre wat meer inzicht in die van nature traditionele muziekstijl probeer te verwerven. Het mag dan ook niet geheel verbazen dat ik tot op heden nog nooit van ‘The Gibson Brothers’ had gehoord. Of toch wel, maar dan ging het om het glitterende discotrio dat in 1980 een wereldhit scoorde met “Que Sera Mi Vida”.

Deze ‘Gibson Brothers’ zijn echter een duo uit New York met Eric op banjo en zijn 1 jaar jongere broer Leigh op gitaar. De cd “Help My Brother” die hier besproken wordt is al hun tiende album en bestaat uit dertien composities. Hun vaste begeleiders in de studio en bij de vele live optredens zijn Mike Barber op staande bas, Joe Walsh op mandoline en Clayton Campbell op fiddle.

Maar voor dit album werden ook enkele gastmuzikanten in de studio gebracht om hun bijdrage aan één of andere song te komen afleveren. Zo speelt Alison Brown op banjo en zingt Claire Lynch mee bij het nummer “Talk To Me”, dobrospeler Mike Witcher doet zijn ding op “Walking West To Memphis” dat door Chris Henry werd geschreven en op “I’ll Love Nobody But You”, een nummer dat origineel van Jim & Jesse McReynolds (ook een broederduo) is. En - last but not least - country en bluegrassvedette Ricky Skaggs zingt lead vocals mee op het door Joe Newberry geschreven gospelnummer “Singing As We Rise”.

Een andere gospelsong die hier respectvol en voortreffelijk wordt gecoverd is “He Can Be Found” van het Amerikaanse countrymuziekduo ‘The Louvin Brothers’ dat voor het eerst door Charlie & Ira Louvin (nog een broederduo) werd opgenomen voor hun album “Satan Is Real” uit 1960. Jamie O’Hara en Kieran Kane vormden samen het countryduo ‘The O’Kanes’ en zijn de originele auteurs van het hier knap gecoverde liedje “Just Lovin’ You”.

Van de eigen composities willen we nog het door Leigh Gibson geschreven en op iets van Roy Orbison lijkende liefdesliedje “Talk To Me” vermelden dat mede door de schitterende duozang van de ravissante Claire Lynch tot het absolute hoogtepunt van deze cd mag worden uitgeroepen.

Het hele album “Help My Brother” van ‘The Gibson Brothers’ werd in nauwelijks één week tijd opgenomen en de fijntjes harmonieuze vocalen van het broederpaar werden live op tape gezet. Binnen het bluegrassgenre zal deze plaat zijn weg zeker weten te vinden, maar als u niet zo vertrouwd bent met het genre zult u dit werk misschien toch wat minder in uw hart sluiten. Bluegrass is nu eenmaal vooral een traditioneel Amerikaanse aangelegenheid.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Compass Records Group

Distr.: Music & Words

video