RUSTIES – WILD DOGS

Op de binnenzijde van het album “Wild Dogs” van de Italiaanse rockformatie ‘Rusties’ staat een korte spreuk die zegt: “it’s a razor love, that cuts clean through…”, een boodschap om persoonlijk even wat dieper over te reflecteren.

Sinds 1998 spelen de vijf heren van ‘Rusties’ voornamelijk tribute-concerten met songs van de Canadese superster Neil Young. Zanger en groepsleider Marco Grompi is dan ook al vele jaren een verstokte fan van ‘Old Neil’ en dat valt nog eens extra op te maken uit het feit dat hij als rockcriticus, journalist en schrijver al diverse boeken en één van de allerbeste biografieën over Neil Young heeft geschreven.

Samen met gitarist Osvaldo Ardenghi, keyboardspeler Massimo Piccinelli, bassist Dario Filippi en drummer Paolo Guerini speelt Marco Grompi onder de groepsnaam ‘Rusties’ sinds 1998 regelmatig concerten. Vooral in Noord-Italië, maar ook al een paar keer buiten de eigen landsgrenzen.

Hun muzikale releases sinds hun ontstaan beperken zich tot een zelfopgenomen demo in 2002 die “Rusties Never Sleep” heette en een eerste cd in 2005 die “Younger Than Neil” heette met live covers van Neil Young-songs. Let bij de titels van deze albums ook even op de humoristische kwinkslagen naar het werk van de meester zelf. In 2008 kwam er een ‘limited edition’-album met nog meer Neil Young coversongs in “Last Rust…The Best & The Rest”.

Hun allereerste cd met enkel eigen nummers kwam er pas in 2009 met het album “Move Along”. Op het nieuwste ‘Rusties’-album “Wild Dogs” staan elf tracks, waarvan Marco Grompi er zelf negen heeft geschreven in de stijl van zijn grote muzikale voorbeeld, met daarnaast twee covers die met grote zorgvuldigheid werden geselecteerd.

Zo horen we Bruce Springsteen’s song “Adam Raised A Cain” uit diens succesalbum “Darkness On The Edge Of Town” uit 1978. Springsteen noemde dat liedje eerder al één van de meest emotionele autobiografische songs die hij ooit schreef. De tweede coversong wordt als bonus track toegevoegd op deze cd en is de prachtige pianoballad “Razor Love” van grootmeester Neil Young zelf. Het is een al in 1987 geschreven track uit zijn album “Silver & Gold” uit 2000 en dit nummer wordt hier op grootse wijze gezongen door de Ierse jazz- en folkzangeres Mary Coughlan.

Diezelfde Mary Coughlan zorgt ook voor de lead vocals op de titeltrack “Wild Dogs”, een nummer dat door Grompi en Ardenghi samen met de Ierse singer-songwriter Andy White werd gecomponeerd, overigens net als twee andere songs: “Not Enough Love” en de piano- en gitaarballad “Oh, Rory”, een muzikale ode aan de op 14 juni 1995 op 47-jarige leeftijd overleden Ierse bluesgitarist Rory Gallagher.

‘Rusties’ is een band met heel wat potentieel en ondanks hun geschiedenis als coverband mogen ze volgens ons een even veelbelovende carrière als vertolkers van eigen composities tegemoet zien. Hun vorige plaat “Move Along” en ook deze mooie cd “Wild Dogs” leveren daartoe het beste bewijs.

(valsam)
“Although their musical history has for many years mainly been based on acting as a coverband that was bringing Neil Young-songs, the Italian quintet ‘Rusties’ and their leader Marco Grompi may look forward to a bright future career as performers of their own compositions. Their previous record ‘Move Along’, as well as their latest excellent album ‘Wild Dogs’ can be regarded as the best evidence for that prosperous statement.“
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Tube Jam Records

Info: Hemifran

video