PETER BRYNGELSSON – WUNDERBAUM

De eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat ik tot een paar dagen geleden nog nooit gehoord had van Peter Bryngelsson. Het was onze enthousiaste Zweedse distributeur ‘Hemifran’ die deze muzikant bij ons introduceerde door zijn nieuwe plaat “Wunderbaum” naar ons adres te sturen.

Dat blijkt al zijn derde soloplaat te zijn en zelfs de 17e plaat die hij in zijn carrière heeft opgenomen. De De nu 56-jarige Peter Bryngelsson was namelijk meer dan tien jaar een stichtend en prominent lid van het Zweedse trio ‘Ragnarök’, een groep waarmee hij recent terug nieuwe opnamen heeft gemaakt die in cd-vorm als “Path” werden uitgebracht. In de voorbije 20 jaar speelde hij ook mee in enkele andere bands die actief waren in uiteenlopende genres als postrock, hardrock en zelfs opera.

Zijn voornaamste activiteit van de recente jaren is het componeren van filmmuziek waarover hij ook lezingen geeft aan diverse Europese universiteiten en een boek over dit onderwerp heeft geschreven. Met het nieuwe album “Wunderbaum” doet hij eigenlijk ook niets anders dan een aantal soundscapes registreren, melodieën die ter begeleiding van documentaires of film kunnen worden ingezet.

De inspiratie voor het album kwam er via geluidsopnamen die hij in zijn directe omgeving heeft gemaakt, rondom zijn huis, in de bossen en op de locaties waar hij belandde tijdens zijn vele verplaatsingen in Zweden. Het centrale thema daarbij zijn de verschillende aspecten die er rond een boom kunnen ontstaan.

Naar onze smaak is dit echter allemaal wat te experimenteel om verspreid te worden onder een ruimer publiek. Er wordt nergens gezongen en de gelijkenissen tussen de verschillende tracks is vaak erg groot. Dit album “Wunderbaum” zal volgens ons dan ook enkel bij die-hard fans van instrumentale soundscapes in de smaak vallen.

(valsam)
“In case you would be searching for a good soundtrack for your homemade movie or some background music when you are watching your photographs on a screen, we can recommend the instrumental explorations of the Swedish composer Peter Bryngelsson on his recent album ‘Wunderbaum’. You will hear lots of relaxing and ambient sounds that make you feel good.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Dos Records

Info: Hemifran

video