PHYLLIS SINCLAIR – DREAMS OF THE WASHERWOMEN

De Canadese folkzangeres Phyllis Sinclair kwam in 2006 voor het eerst in de belangstelling met haar debuutplaat “Fence Posts And Stones”, die verhaalde over het tragische verlies van haar overleden nichtje Hannah. Dat album werd twee jaar later opgevolgd door “Fathomless Tales From Leviathan’s Hole”, een plaat die vooral liedjes bevatte die gingen over de nederigheid die wij als heel kwetsbare mensen allemaal best aan de dag kunnen leggen.

Ook haar allernieuwste release “Dreams Of The Washerwomen” is weer een aaneenschakeling van verhalen die ze op simpele, tijdloze folkmelodieën komt te vertellen. Ze probeert in haar songs de aandacht van de luisteraar te trekken in de hoop dat die geïnteresseerd zal blijven luisteren naar al haar volgende stories en zal worden meegezogen in alweer een nieuw boeiend verhaal.

Muzikaal worden haar liedjes heel minimalistisch gehouden, zodat de aandacht voor de songteksten niet zou vervagen door een instrumentale bombast. In de lokale muziekpers wordt het werk van Phyllis Sinclair dan ook vaak vergeleken met wat wij beter kennen van Joan Baez, Joni Mitchell en Judy Collins.

Haar etnische origine als lid van de Canadese Aboriginals ‘Cree’-stam uit Manitoba en haar armoedige jeugd als kind van een alleenstaande moeder, doet de luisteraar in haar songs ook steeds opnieuw zoeken naar referenties of boodschappen die verwijzen naar die kenmerken uit haar leven. Na een lange periode waarin ze volledig toegewijd was aan de opvoeding van haar kinderen besloot Phyllis Sinclair om de gitaar opnieuw ter hand te nemen in 1998 en terug te gaan optreden.

Met het recentste album “Dreams Of The Washerwomen” wil ze een eerbetoon uitzingen voor haar ‘Cree’-grootmoeder en voor haar moeder die allebei als alleenstaande vrouwen door het leven gingen en hun kost verdienden door de was van rijkere lui en van Canadese legeroversten te gaan doen.

In de song “Another Single Day”, die als eerste single uit dit album verscheen, wil Phyllis Sinclair elke alleenstaande ouder die het beste voor de kinderen wil, een warm hart onder de riem steken. De verstikkende eenzaamheid zit in enkele simpele woorden vervat: “In the darkness with her thoughts, she lies in wake of a restless night, when lonely lays beside her there, in a grip that holds her tight.”

Openingsnummer “Washerwoman’s Lament” is een ode aan de eenvoudige, hardwerkende mens die elke dag opnieuw zijn plichten vervult om het leven een beetje aangenaam te houden. Hoe de glimlach van een kind je dag toch kan opfleuren wordt bezongen in het nummer “Morning Laughter” en in “Our Side Of The Line” volgt een gemeende hommage aan het hebben van een ‘thuis’ waar elke zondag een feestdag was, zoals Phyllis Sinclair haar goede herinneringen bezingt in het liedje “Sunday Best”.

Eén van de mooiste songs op dit album is een heel eenvoudig, maar lieflijk en gracieus liefdesliedje dat “At The End Of The Road” heet en waarin de loepzuivere stem van deze zangeres op zijn best te bewonderen valt. Ook het symbolisch beladen liedje “Latchkey” over een kind dat door één van de ouders werd verlaten speelt zwaar - ja zelfs tot tranen toe - op het gemoed van de luisteraar.

Misschien toch wel het absolute hoogtepunt van “Dreams Of The Washerwomen” is het laid back gezongen walsje “Finding Ontario (The Sixties Scoop Song)” met heerlijke klanken van elektrisch gitaarspel. Of je nu fan bent van dit soort muziek of niet, je kan nooit ontkennen dat deze liedjes je onberoerd laten. Vooral niet als je de achtergrond van deze zangeres wat beter hebt leren kennen.

(valsam)
“On her third album ‘Dreams Of The Washerwomen’, the Canadian folk singer Phyllis Sinclair is telling her heartfelt and true stories about purity, honesty, sadness and loneliness in ten simple, but very emotional tales. This record is her personal tribute to her own single parent mother and grandmother, but also wants to honour the daily struggle of all hardworking and loving one parent families. This is a truly powerful and touching album.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran