THE LONG RYDERS – NATIVE SONS / 10-5-60 / RADIO TOKYO / 5 BY 5

Toen het album “Native Sons” van ‘The Long Ryders’ in 1984 voor het eerst op de markt verscheen schoot de plaat meteen naar de top van zowat alle Europese en Amerikaanse hitlijsten. Grote artiesten als Jeff Tweedy (Wilco), Chris Robinson (The Black Crowes), Kurt Cobain (Nirvana) en Gary Louris (The Jayhawks) vermelden deze plaat als één van de meest invloedrijke albums voor hun later ingeslagen muzikale paden.

Die legendarische plaat wordt 27 jaar na de originele release opnieuw in gedigitaliseerde versie op cd uitgebracht en de originele tracklist wordt aangevuld met de nummers van hun allereerste release op plaat met de ep “10-5-60” uit 1983, drie tracks uit de godvergeten “5 By 5”-sessies van februari 1985 in de A&M-studios, hun eerste drie demo-opnamen voor ‘Radio Tokyo’ in 1982 en een splinternieuwe remix van het nummer “Too Close To The Light” dat oorspronkelijk enkel als B-zijde op vinyl is verschenen. Heerlijk voer voor de vele verzamelaars van zeldzaam materiaal van deze muzikaal historisch zeer belangrijke groep, dat moge duidelijk wezen.

‘The Long Ryders’ ontsproten uit de zogeheten ‘Paisley Underground Scene’ van Los Angeles. Ze waren actief van 1983 tot 1987 en groeiden na hun oprichting al snel uit tot één van de populairste alt.country rockgroepen aller tijden. In hun sound combineerden ze elementen uit de country, bluegrass, punk en folkmuziek tot een geheel eigen geluid voor de groep. De kernleden van de formatie waren Sid Griffin (leadzanger, gitaren, mondharmonica), Stephen McCarthy (leadgitaar, lap steel, mandoline, banjo, keyboards), Tom Stevens (basgitaar) en Greg Sowders (drums, percussie), die later nog een korte periode getrouwd was met Lucinda Williams.

De release van “Native Sons” in Engeland kon pas mogelijk gemaakt worden nadat Elvis Costello de groep een contract aanbood voor zijn eigen platenlabel ‘Demon Records’. Op de hoes van de originele uitgave stonden de vier groepsleden afgebeeld, maar met vier schedels op de plaats van hun hoofden wat zo’n 30 jaar geleden toch nog voor enige controverse zorgde.

Het album wordt algemeen als een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de alt.country beschouwd. Ex Byrds-zanger Gene Clark werd als gastvocalist gevraagd voor de naar flower-power neigende song “Ivory Tower” op “Native Sons”. Maar de overige 10 originals van de plaat werden allemaal door Sid Griffin gezongen op een hem kenmerkende, zeer energieke manier. De stevige rocksong “Final Wild Son” luidt het begin in van nauwelijks iets meer dan een halfuurtje genieten.

Lekker swingende rock and roll krijgen we in “Still Get By”, “Run Dusty Run” en “Tell It To The Judge On Sunday”. Voor “(Sweet) Mental Revenge” nemen de gitaren iets meer het voorplan en de banjo in de bluegrass-sound bepaalt het geluid van “Fair Game” en het grappige “Never Got To Meet The Mom”. Voor de pure alt.country op dit album moet je luisteren naar de ballad “Too Close To The Light” (ons favoriete nummer) of naar slotsong “I Had A Dream”.

Deze cd is voer voor diegenen die in de beginjaren ’80 hun vinyl-exemplaar van “Native Sons” vol krassen hebben gespeeld en nog eens willen horen hoe goed die songs destijds wel waren. Al de extra’s op dit exemplaar zijn mooi meegenomen en klinken ook vandaag nog heel actueel. Het betere werk dat we bij de bonustracks konden selecteren zijn de nummers “Join My Gang”, het ‘Status Quo’-achtige “You Don’t Know What’s Right, You Don’t Know What’s Wrong” en rocker “And She Rides”. Maar toch is het vooral de nostalgische terugblik die deze heruitgave op cd moet verrechtvaardigen.

(valsam)
“In case you have completely scratched your original vinyl album of ‘Native Sons’ by The Long Ryders, the digital re-release of this album, completed with lots of bonus stuff from their first ep ’10-5-60’ and demo-recordings must be splendid news. This terrific 1984-record is generally perceived as groundbreaking for the contemporary alt.country music scene.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Prima Records

Info: Hemifran

video