MATT SCHOFIELD - ANYTHING BUT TIME

We kunnen ons nog zo de beelden voor de geest halen van één van de eerste (of was het zijn allereerste ?) optredens van Matt Schofield in België een paar jaren geleden. Er waren op dat vroege namiddaguur slechts een vijftigtal aanwezigen. Maar allen waren het er na afloop unaniem over eens dat ze een supertalent hadden bezig gezien. De Brit speelt inmiddels over heel de wereld , onlangs nog met Buddy Guy in Mumbai, en de zalen waar hij speelt worden steeds groter. Nu presenteert Matt ons al zijn vierde studio album en bevestigt hij al het goede dat we destijds in hem al hadden vermoed.

De productie van deze release was in handen van veelvoudig Grammy Award winnaar John Porter een ervaren rat (BB King, Santana, Buddy Guy , ...) die erom bekend staat de authentieke sound van de Amerikaanse bluesmuziek te kunnen vastleggen. Het lijkt wel of Matt met deze uitstekende keuze zich ten volle kon concentreren op het gitaar spelen en schijven.

Het resultaat is er dan ook naar: een fantastische mix van moderne en klassieke blues met links en rechts wat funky toetsen erbij. Matt heeft zich inmiddels ontpopt tot één der meest getalenteerde (blues) gitaristen van de Britse scene en acht van de tien nummers op deze uitgave zijn door hem, samen met Dorothy Whittick, geschreven.

Zijn gitaarspel is nog geperfectioneerd, emotioneert als nooit voorheen . Zoals hij op de heerlijke slowblues “ See Me Trough” de snaren laat spreken is enkel de grootsten gegeven. De lange slepende solo die je hier hoort beweegt tot tranens toe, subliem, meesterlijk. Het nummer haalt net geen zeven minuten maar na afloop heb je spijt dat het niet nog een paar minuten langer aansleepte. Matt Schofield werd vorig jaar al verkozen tot gitarist van het jaar en zijn album “Heads, Tails & Aces” tot album van het jaar. Ik vrees voor de concurrentie in die categorie dat de “British Blues Awards” dit jaar naar hetzelfde adres zullen gaan.

De instrumentale virtuositeit die hier te horen is doet je met de glimlach de mindere sterkte van sommige nummers ,”One Look (And I’m Hooked)”, vergeven. Gabber Jonny Henderson weet als vanouds weer de meest fraaie sounds uit zijn Hammond B3 te halen en achter de drums laat nieuwe rekruut Kevin Hayes horen waarom Robert Cray vroeger op hem een beroep deed. Pure klasse die hier verzameld werd. En die klasse uitte zich, zoals gezegd, in een meer dan uitmuntend album. “Dreaming Of You” knipoogt naar Jimi Hendrix en de Steve Winwood cover “At Times We Do Forget” funky gekruid met verpletterende drums en indrukwekkende gitaarsolo’s is eveneens om de vingers van af te likken.

Het heeft geen zin de tracks één voor één aan te halen, met “Anything But Tim” heeft Matt Schofield een briljant opus afgeleverd en een zoveelste bewijs geleverd van zijn uitzonderlijk talent. Sla er regelmatig Rootstime’s onvolprezen concertkalender op na want ter ondersteuning trekt hij op tournee. Mis hem dan niet want de kans is groot dat je na afloop van zijn concert tevreden met een gesigneerd exemplaar onder je arm naar huis gaat.

Bluesyluc

Matt speelt op vrijdag 8 juli op het Nile Stage tijdens NORTH SEA JAZZ
en zal vervolgens in november terug zijn voor meer optredens:
7 november Verviers (B) – Spirit of 66
17 november Breda - Mezz
18 november Amstelveen – P60
19 november Utrecht – Tivoli De Helling
20 november Zwolle – Hedon

Artiest info
Website  
 

Label: Nugene Records
Info: Broere Promotion