CEILI MOSS – LA VIE SENT QUOI?

Keltische, akoestische folkmuziek gebracht door een zestal Belgen uit de Waalse regio rond Namen. Dat hadden wij hier tot op heden nog niet gehad. ‘Ceili Moss’ brengt daar nu verandering in door hun aan ons gerichte verzoek om een recensie te schrijven over hun album “La Vie Sent Quoi?”, de vierde full-cd uit hun discografie.

Die plaat bestaat uit een verzameling van 12 folknummers waarvan ze er zelf acht hebben geschreven en de overige 4 traditionals zijn die in een fris, nieuw en eigen arrangement werden herbewerkt door ‘Ceili Moss’.

Zanger en ook tekstschrijver van de formatie is Laurent Leemans, terwijl de bandleden een heel arsenaal aan instrumenten beheersen. Daarbij spelen viool (met Mathieu Collard), dwarsfluit en doedelzak (door Yves Van Elst) een belangrijke rol, naast meer conventionele instrumenten als akoestische gitaren (Stéphane Jalhay), drums (Jérémy Pinera) en bas (Thibaud Misson).

De selectie aan nummers die voor “La Vie Sent Quoi?” werd weerhouden bestaat uit liedjes die in het Nederlands, Frans en Engels worden gebracht of gewoonweg instrumentaal worden gehouden. De gehanteerde stijl kan je vergelijken met het werk van ‘Kadril’, ‘Ambrozijn’ en ‘Jaune Toujours’. Naast de Keltische traditionele muziek wijkt ‘Ceili Moss’ op deze eerste cd met een sterk gewijzigde groepsbezetting ook af en toe wat verder af in de richting van Klezmermuziek, Oost-Europese zigeunerklanken en zelfs punk en rock.

‘Ceili Moss’ werd opgericht in 1996 en 15 jaar later straalt deze groep een zeer grote vorm van maturiteit en professionalisme uit in hun perfect gearrangeerde songs. Onze selectie aan best beluisterbare en leukste liedjes op deze tracklist luidt als volgt: het punkrockende “Le Fléau De Dieu”, Balkanbeat-song “La Vie Sans Toi”, de ballads “The Next Market Day” en “Morphine Sweet”, de puur Keltische folk in “Tutskovin & Glenside Polkas” en de a capella afsluiter “Each Man Kills The Thing He Loves”. Dit laatste nummer is gebaseerd op een poëtische tekst van de Ierse schrijver en dichter Oscar Wilde uit diens poëziewerk “The Ballad Of the Reading Gaol” uit 1898.

Dat ‘Ceili Moss’ van vele markten thuis is bewijst de groep door de diversiteit aan ritmes en stijlen die gehanteerd werden voor de nummers die een plaatsje kregen op hun album “La Vie Sent Quoi?”. Liefhebbers van traditionele folk moeten zeker eens overwegen om een optreden van deze Naamse band te gaan bijwonen, want dat belooft een leuke avond te zullen worden.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby