CHRIS D. SMITH – WORDS

Chris D. Smith is een nieuwe naam aan het Belgische muziekfirmament. De Antwerpenaar ontdekte in zijn jeugdjaren eerst de fantastische muziek uit de jaren ‘60, afkomstig van Beatles en Stones, Who en Led Zeppelin. Daarna raakte hij helemaal in de ban van de bluesmuziek van o.a. B.B. King en Muddy Waters, waarna hij uiteindelijk aanbelandde bij de grote singer-songwriters uit de jaren ’70 zoals Neil Young, Jackson Browne, James Taylor en Bruce Springsteen.

Eigenlijk onderging Chris D. Smith dus ongeveer hetzelfde wat de meeste veertigers en vijftigers onder ons in hun jeugdjaren hebben beleefd. Alleen is hij er later iets creatiefs mee gaan doen door zelf aan de slag te gaan als componist van eigen nummers die onder al die muzikale invloeden tot stand zijn gekomen.

Met zijn cd “Words” komt hij nu voor het eerst naar buiten met het resultaat van al die noeste arbeid als singer-songwriter. Het zelf geproduceerde debuutalbum bestaat uit twaalf nummers die hij in het gezelschap van enkele uitstekende Belgische instrumentalisten in de studio ging opnemen.

De afgeleverde songs zijn van een goede kwaliteit, maar we kunnen toch niet echt nalaten om te zeggen dat we niet altijd even sterk onder de indruk zijn van de zangkwaliteiten van Chris D. Smith. Het is misschien een verdienste dat hij die vocale uitschuivertjes er niet heeft willen uitmixen om daarmee zijn plaat zo authentiek mogelijk te houden, maar wat professionele zangcoaching zou zijn live optredens en zijn toekomstig platenwerk zeker ten goede komen.

Welke nummers uit deze plaat kunnen in de volgende weken ten huize van ondergetekende dan wel op ‘airplay’ rekenen? Welnu, wij houden van de titeltrack “Words (Blown From The Past)”, de in duet met de Sint-Niklaase zangeres Jasmine Tomballe gebrachte rocker “Mother Earth”, de crescendo uitlopende rocksong “American Beauty”, de alt.countrysong “Valentina Giulia” en het naar onze smaak beste nummer van deze cd: de prachtige ballad “Lady M” op muziek die gedomineerd wordt door het keyboardsspel van Jan Wagemans en de pedal steelgitaar van Filip Wauters.

Al bij al mogen we toch concluderen dat Chris D. Smith met “Words” een geapprecieerde poging heeft ondernomen om in deze moeilijke tijden voor de platenverkoop toch door te zetten om zijn liedjes met een groter publiek te delen. We hopen dat hij daarin de stimulans zal mogen vinden om op de ingeslagen weg door te gaan en daarbij rekening te houden met onze bovenstaande bemerkingen.

(valsam)

Artiest info
Website