GRANT DAVIDSON – DUST AND VIOLETS

Twee jaar geleden leerde ik de Canadese singer-songwriter Grant Davidson uit Winnipeg kennen toen ik voor Rootstime zijn toenmalige album “Tired Limbs For Ashes” mocht recenseren. Deze artiest spitst zijn composities toe op een geschikte mix van folk en country waarop hij zijn knappe, betekenisvolle songteksten pleegt te zingen.

Er is nu een opvolger voor die cd uit 2009 met het kakelverse album “Dust And Violets” waarop elf nieuwe nummers werden samengebracht. Met deze tweede full-cd in de carrière van Grant Davidson toont hij vooral aan dat hij nog steeds een continue progressie maakt qua zang- en songkwaliteit. Hij beschikt over een heel warme en aangename stem, waardoor zijn intimistische liedjes heel vlot in het gehoor liggen, al meteen van bij de eerste beluistering.

Als muzikant kijkt Grant Davidson op naar zijn voorbeelden: de Canadezen Leonard Cohen, Neil Young, de Schot Bert Jansch en de beste folk singer-songwriter aller tijden Bob Dylan. Toch willen we zijn werk niet meteen vergelijken met dat van één van deze grote helden, want hij verdient het om het resultaat van zijn componeerwerk een “eigen geluid” te noemen.

Voor de opnamen van “Dust And Violets” heeft hij met Dany Joyal, Bill Western en Joanna Miller een aantal muzikaal gelijkgestemden uit Winnipeg in de studio gehaald om voor de nodige instrumentale begeleiding bij zijn liedjes te zorgen. Maar er is nergens sprake van overorkestratie. Integendeel zelfs, als er geen toegevoegde waarde is aan de kwaliteit van de song, blijven overige instrumenten ook gewoon afwezig. Grant Davison hanteerde heel duidelijk de ‘less is more’-filosofie bij de opname van zijn album.

De songs dan zelf nog even beschrijven. Liedjes over de gewone dingen in het dagelijkse leven, over de liefde, over de gevoelens in een relatie en over hoe best om te gaan met de stormen en de brede zonneschijn die elkaar constant afwisselen in een verbond tussen twee mensen. We gaan deze keer geen titels van favoriete tracks geven, want dat zou een oplijsting van de ganse tracklist worden. Waarom dat zo is, kan je misschien best even zelf gaan beluisteren, waarna je de cd gewoon kan in huis halen, zodat jer er elke dag weer opnieuw kan van genieten.

(valsam)

Artiest info
   
 

CD Baby

video