DESTROYER – KAPUTT

“Kaputt” is de titel van een wreedaardige oorlogsroman van de Toscaanse schrijver Curzio Malaparte, waarin ‘Kaputt’ een vrolijk doch wreed monster blijkt te zijn. Waarom de Canadese muzikant Dan Bejar die naam als titel koos voor de nieuwste cd van zijn éénmansgroep ‘Destroyer’ is ons tot op heden niet helemaal duidelijk.

De in Vancouver residerende Dan Bejar speelde in een vroeger leven mee in bands als ‘The New Pornographers’ (samen met o.a. Neko Case) en in de indierockgroep ‘Swan Lake’. Onder het pseudoniem ‘Destroyer’ verschenen er reeds acht albums van zijn hand en “Kaputt” is de negende plaat. Allen gingen ze eerder onopvallend aan de aandacht van muziekminnend Europa voorbij.

Waarom zou dat nu anders moeten zijn voor de uit negen nieuwe composities bestaande plaat “Kaputt”? Misschien omdat dit de meest toegankelijke en de meest commercieel klinkende plaat is van ‘Destroyer’. Zijn slordige en ongeïnteresseerd klinkende vocale prestaties worden hier aangeboden op een breed uitgespreid bedje van muzikaal hoogstaande instrumentale experimenten. De melodie van de gebrachte nummers krijgt erg veel aandacht en toewijding en het mysterieuze aspect in deze songs heeft iets aanstekelijks.

De electrobeats in knap gearrangeerde songs als cd-opener “Chinatown”, het funky “Savage Night At The Opera”, het ‘Pet Shop Boys’-achtige “Poor In Love” en het ‘tongue-in-cheek’ gebrachte “Song For America” (met een heerlijke saxofoonsolo) vormen een fris en origineel geluid en maken die op ‘ambient’ geïnspireerde songs ernstige kandidaten voor een plaatsje in de actuele hitlijsten.

De meest opvallende track op deze cd is echter het acht minuten durende “Suicide Demo For Kara Walker” waarin Dan Bejar een resem citaten declameert die het pionierswerk van deze Afrikaans-Amerikaanse strijdster tegen rassen- en seksendiscriminatie een hart onder de riem moeten steken. Er is ook nog een opvallende rol weggelegd voor de Canadese zangeres Sibel Thrasher die heel mooi in duet meezingt op het nummer “Downtown”.

De afsluiter op “Kaputt” is een geremixte versie van een nummer dat de ‘Destroyer’-fans misschien nog wel kennen als de titeltrack van zijn twee jaar geleden uitgebrachte ep “Bay Of Pigs”. De uit meerdere lagen instrumentatie samengestelde nummers op “Kaputt” vormen een zeer verfrissend, modern geluid dat tot stand is gekomen door het gebruik van allerlei hedendaagse studiotechnieken. “Kaputt” is in elk geval de beste plaat die wij al van ‘Destroyer’ mochten horen. We hopen dat hij er ook in mag slagen om uw goedkeuring over dit 21e eeuwse, ‘eighties’ klinkende album te verkrijgen.

(valsam)

Artiest info
   
 

Label: Dead Oceans

video