RUNA – STRETCHED ON YOUR GRAVE

De Ierse gitarist Fionán de Barra (o.a. ‘Moya Brennan’ en ‘Fiddler’s Bid’) heeft zich al in 2008 voor de oprichting van de groep ‘Runa’ verenigd met de Amerikaanse zangeres Shannon Lambert-Ryan (in het echte leven deed hij dat nog intensiever door met haar te trouwen) en met de Canadese percussioniste Cheryl Prasker.

Dat resulteerde in een eerste plaat met “Jealousy” uit 2009 en een singeltje “Soul Cake” in 2010, maar nu was de tijd gekomen om een nieuw album uit te brengen. “Stretched On Your Grave” is een verzameling van dertien traditionele Keltische liederen die hun oorsprong hadden in Ierland, Schotland, de Shetland Eilanden, Canada en Amerika.

‘Runa’ heeft twee gastmuzikanten uitgenodigd om op deze cd te komen meespelen: Isaac Alderson die op ‘whistle, flute & ‘uilleann pipes’ meespeelt en de Japanse jazzmuzikante Tomoko Omura die op viool het beste van zichzelf geeft.

Alle nummers op deze plaat zijn stokoude traditionals die in een door ‘Runa’ herbewerkte arrangement werden gestoken om daarna door de loepzuivere stem van Shannon Lambert-Ryan te worden gezongen. Ze zingt vijf liedjes in de originele uitvoering en in de Ierse taal, die voor ons helemaal onverstaanbaar is. De enige echt verrassende noot is het insluiten van Dolly Parton’s grootste hit “Jolene” in het nummer “The House Carpenter”.

In december 2008 bespraken we hier voor u nog “Across the Pond”, de debuutplaat van de uit Philadelphia afkomstige Shannon Lambert-Ryan die toen ook al louter traditionele, Keltische muziek bracht. Voor fans van dergelijke muziek, die ook gekend in van o.a. The Chieftains, Clannad en Loreena McKennitt, zal “Stretched On Your Grave” een nieuwe verrijking van hun platenverzameling betekenen. Maar zoals we als eerder schreven bij de soloplaat van Shannon Lambert-Ryan geldt hier ook dat dergelijke door-en-door Keltische folk waarschijnlijk buiten de historisch betrokken landen maar moeilijk een groter publiek zal kunnen bereiken.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video