JEROEN KANT & RATTEN IN DE SCHUUR – GOUD OF OP JE BEK GAAN

Nederlandstalige rootsmuziek met invloeden van country, folk en blues: het iets zeker niet alledaags. Brabander Jeroen Kant heeft zich dit genre echter als zijn handelsmerk toegeëigend en heeft zich met zijn uitstekende begeleidingsband ‘Ratten In De Schuur’ gedurende twee dagen in de opnamestudio teruggetrokken om het resultaat van zijn noeste arbeid zo live mogelijk voor het nageslacht te vereeuwigen. Tot wat dit heeft geleid kan u zelf beluisteren op een prachtige nieuwe cd die onder de titel “Goud Of Op Je Bek Gaan” op de markt is gekomen.

In de titeltrack en in het grappige “Spuuglelijke Baby” doet hij het op een wat rauwere wijze, waarbij hij me aan het werk van Tom Waits doet herinneren. Alleen versta je Jeroen Kant wat beter omwille van een meer verzorgde uitspraak dan die norse Amerikaan en natuurlijk ook omwille van de mooi gehanteerde Nederlandse taal.

Wij houden echter meer van het minder gecompliceerde en wat meer gestileerde commerciële werk op deze cd, zoals openingsnummer “Laat De Wereld Buiten” of het interessante verhaal dat wordt verteld in “Ontvang Het Slechts Met Eenvoud”.

“Engelengeduld” is gewoonweg heerlijk om naar te luisteren, net als de ode aan het leven in de slotsong “Halleluja” en bij het nummer “Bijna Thuis” wordt je gewoon meegezogen in zijn boeiende verhaal. Dergelijke sterke songteksten nodigen de luisteraar uit om zich even rustig in een hoekje terug te trekken en wat over die woorden na te gaan denken.

Jeroen Kant profileert zich in deze nummers als een moderne troubadour en bewijst nadrukkelijk dat dit Nederlandstalige werk net omwille van de verstaanbaarheid van de teksten erg moeilijk om maken is, maar tegelijkertijd met zijn realisatie een grote lacune in de huidige muziekscene opvult. Er zit zowel oprechtheid als cynisme en een humoristische knipoog in de liedjesteksten die bovendien op heel uiteenlopende muziekstijlen worden gedeclameerd, waardoor de afwisseling in de nummers groot is en de aandacht van de luisteraar moeiteloos kan behouden blijven.

Qua taalkundige kwaliteit van de songteksten doen de liedjes van Jeroen Kant me soms denken aan het werk van een Boudewijn de Groot of van de in de jaren ’70 erg populaire kleinkunstenaar Dimitri van Toren. Dit is een onmiskenbaar groot talent dat alle krediet verdient en hopelijk snel kennis mag maken met een bredere erkenning en succes, kwestie van naast respect ook brood op de plank te krijgen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Smoked Recordings

Distr.: Munich Records

video