LAAGLICHT – GISTEREN

We hadden recent met Jeroen Kant al een in het Nederlands zingende rootsmuzikant en - alsof het echt niet op kan - krijgen we met de Zuid-Hollandse groep ‘Laaglicht’ en hun debuutplaat “Gisteren” alweer een erg mooie plaat met op Americana en alt.country geïnspireerde Nederlandstalige popmuziek aangeboden.

De producer van deze eersteling van de groep ‘Laaglicht’ is BJ Baartmans, gewaardeerd singer-songwriter en gitarist bij o.a. ‘JW Roy’. Hij is een muzikant die op deze pagina’s in het recente verleden ook al een paar is mogen passeren, o.a. met zijn eigen dubbelalbum “Voor/Achter”. BJ Baartmans draagt ook muzikaal bij aan deze plaat door gitaar, piano, bas, percussie of zang af te leveren op zowat elke song op “Gisteren”.

Maar ‘Laaglicht’ is toch vooral de groep rond de broers Hartog met Bob als zanger-gitarist en Joost als tekstschrijver, bassist en zanger. Peter Noodelijk speelt op de gitaren en op banjo, Jaap van Diepenbrugge is toetsenist van dienst en de drumstokken worden door Tjeerd Arts gehanteerd.

Joost en Bob Hartog schreven alle nummers voor deze plaat, die stuk voor stuk hun inspiratie vonden in de popmuziek uit de jaren ’70 en invloeden weerspiegelen uit de alt.country en de folkmuziek zoals gebracht door artiesten uit de ‘seventies’, maar ook uit het meer recente verleden.

“Gisteren” bevat tien liedjes die nog maar eens aantonen dat wij als Nederlandstaligen wel heel kritisch luisteren naar de songteksten in onze moedertaal als we ze wat gemakkelijker verstaan. Wel, qua dat aspect zit het helemaal snor op deze cd. Als Vlaming heb ik wel wat moeite met het sterk Hollandse accent in de zang, maar is dat niet steeds het geval tussen Vlamingen en Nederlanders.

Als we daar echter overheen kunnen kijken, dan horen we op “Gisteren” wel enkele zeer knappe composities waaronder “Shirley”, “Op zoek” met een leuke banjo-riff van Peter Noodelijk, een wat confronterend nummer over “Mannen”, de erg mooie pedal steel countryballad “Lijnen” en het nostalgische liefdesliedje over “Mooie Ogen”.

Als verstokte fan van alt.country en Americana - weliswaar meestal uitsluitend in het Engels gezongen - wil ik hier toch mijn welgemeende appreciatie voor ‘Laaglicht’ uitspreken voor hun zeer moedige beslissing om “Gisteren” geheel in het Nederlands te presenteren (met een kleine uitzondering in de tweetalige slotsong “Southern Comfort”). Het is zeker even wennen maar als de gebrachte songteksten betekenisvol zijn mag er eigenlijk geen onderscheid naar taal waarneembaar zijn.

(valsam)

Artiest info
Website