JOHNNY ON THE RISE – DOWN SOUTH

‘Johnny On The Rise’ is het pseudoniem voor een duo dat ontstond na een eerder toevallige ontmoeting tijdens een zangwedstrijd in een Ierse pub in Rome. JOTR is samengesteld uit de 28-jarige in Duitsland opgegroeide Siciliaan Salvatore Benintende en de 27-jarige Amerikaan Nicholas Youmans uit Atlanta, Georgia. Salvatore is taalkundige en grafisch ontwerper en Nicholas studeert nog steeds filosofie.

Beiden zijn grote muziekliefhebbers, niet alleen passief als luisteraars maar ook vooral op actieve wijze door hun keuze om samen muziek te gaan maken, die ze met het publiek willen delen via de release van hun uit acht songs bestaande debuutalbum “Down South”. Dat album werd al in 2009 opgenomen en wordt nu bijna tegelijkertijd met een nieuwe single “Into The Light” internationaal uitgebracht.

‘Johnny On The Rise’ brengen een vorm van Americana die gebaseerd is op een mix van blues, folk en rockmuziek. Daarbij speelt Salvatore op akoestische gitaar, mondharmonica en orgel, terwijl hij ook de zangpartijen voor zijn rekening neemt en Nicholas hem verder begeleidt op mandoline en extra backing vocals levert bij de nummers op deze plaat.

De openingstrack op “Down South” is een ritmische bluessong die “Pretty Baby Blues” heet en het volst georkestreerde nummer op dit album lijkt te zijn door de toevoeging van het geluid van twee mondharmonica’s en een stevige drumbeat. In “John de Sadre” lijkt het wel of Johnny Cash even naar de aarde is teruggekeerd om er met zijn diepe baritonstem dit countryverhaal te komen zingen.

Dan volgen twee leuk in het gehoor liggende liedjes met het akoestische “Virginia 17” en een soort van Iers dronkenmanslied in het met Guinness overgoten nummer “Why Is The Rum Always Gone”. “Ode To Love” is opnieuw een mooi gezongen akoestisch liedje over de liefde, dat gevolgd wordt door prominent aanwezige orgelklanken en daardoor op iets van ‘Jim Morrison & The Doors’-lijkende, zeven minuten durende en soms als een demo klinkende “Poor Man’s Soul”.

De baritonstem van Salvatore Benintende komt aan het einde nog één keer heel nadrukkelijk op het voorplan in de slotsong “The Wind”. We willen nog even vermelden dat ze met de nieuwe single “Into The Light” ook al een beetje aangeven dat ze voor hun nieuwe, gelijknamige plaat, die wellicht tegen het einde van 2011 zal verschijnen, voor een wat ruimere instrumentatie zullen opteren. Dat zal volgens ons de kwaliteit van de muziek van ‘Johnny On The Rise’ alleen maar ten goede komen. Wij zullen er u op deze pagina’s alleszins op het gepaste ogenblik grondig over informeren, dat is beloofd.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby