GRANA’ LOUISE - GETTIN’ KINDA ROUGH

We zijn Delmark ontzettend dankbaar dat ze deze “ Gettin’ Kinda Rough!” van Grana’ Louise op de markt hebben gebracht. Wat een ontdekking is deze zangeres ! Een relatief nieuw talent op de Chicago blues scène maar toch in 2009 al winnares van een Chicago Blues Challenge. Delmark Records heeft een neus voor uitzonderlijk , nog onbekend, talent dat de aandacht van een breder publiek verdient en deze uitstekende zangeres en bijzonder getalenteerde entertainer is een zoveelste schot in de roos.

De release omvat 12 tracks waarvan de laatste 5 live opnames zijn en dit is een uitstekende zet geweest. Je krijgt zo direct een beeld van hoe indrukwekkend deze dame wel kan uithalen. De opnamekwaliteit van deze concertsongs is niet uitmuntend maar de muziek en zang is nog sterk genoeg, geen probleem.

Op de achterzijde van het album kleeft een gele sticker met de waarschuwing voor de “expliciete teksten”. Onze aandacht was direct gespitst natuurlijk maar los van het feit dat dit nog best meevalt en het allemaal meer humoristisch is bedoeld, komt het vrij mild over. Qua uitstraling en stem kan je Grana’ nog het best vergelijken met Etta James en Ruth Brown.

De plaat zelf is een interessante mengeling van zelfgeschreven nummers en verrassende covers. We gebruiken opzettelijk “verrassend” in onze bespreking, wat dacht je anders van versies van nummers als “I Can Stand The Rain” en “Hey Joe” op een en dezelfde cd? Miss Gra-Nay (zo wordt het uitgesproken), toont een enorme veelzijdigheid op dit album. Haar aanpak en gave tot inleven in de songs is indrukwekkend. Energievol, haast meelijwekkend waar nodig, schreeuwend als de song het vraagt, het kost haar geen moeite.

Het begint allemaal overtuigend met de klassieker “Stagger Lee” met groots gitaarwerk van Tom Holland, een man die verder nog zal schitteren op deze uitgave, en eindigt met de eerder aangehaalde bluesrocker “Hey Joe”. Daartussen kan je genieten van stomende versies van “Queen Bee”, Koko Taylor’s antwoord op Slim Harpo’s “ King Bee” , het ondeugende “Big Dick Mi’sipi” en andere ontluisterende songs als “Lead Foot Mama”. Maar wat waren we onder de indruk van de verzengende versie van “Back Door Blues”. Eddy “Cleanhead” Vinson zal in de nopjes zijn met wat deze dame van zijn fantastische song maakt. Je gelooft haar gewoon als ze uitschreeuwt dat ze langs de achterdeur diende te vluchten omdat ze op het verkeerde moment in het bed van de verkeerde man terecht was gekomen. Het buitengewoon felle gitaarwerk van Carlos Showers , “Wet Match”, “Hey Joe”, draagt ook al bij tot het hoge niveau dat op dit album te bewonderen valt.

Grana’ Louise hoort bij de top van de vrouwelijke bluesstemmen en deze “Gettin’ Kinda Rough” hoort thuis in uw bluesverzameling, zo simpel is het.

Bluesyluc

Artiest info
Website  
 

Label: Delmark Records