ALBERT KING - THE DEFINITIVE ALBERT KING ON STAX

Albert King werd geboren als Albert Nelson in 1923 op een katoenplantage in Indianola, Mississippi. Hij was een van de 13 kinderen en bracht zijn jeugd dus ook werkend door op de katoenplantage. Gelukkig maakte hij zelf een gitaar en ontwikkelde hij zich tot een van de beroemdste gitaarspelers van de blues. Met zijn 1.96m en 118 kilo, kreeg King de bijnaam The Velvet Bulldozer. Hij speelde op een zelfgemaakte gitaar toen hij jong was, maar begon zijn professionele muzikale loopbaan als drummer in de band van Jimmy Reed. Daarna stortte hij zich op de elektrische gitaar. King speelde met de linkerhand op rechtshandige gitaren (meestal Gibson Flying V's) door de gitaar om te draaien zodat de lage tonen onderaan zaten. In de latere jaren bespeelde King een aangepaste gitaar voor een linkshandige, maar dan met de snaren omgekeerd (zoals hij gewoon was te spelen).

Hij begon als professioneel muzikant bij de groep In the Groove Boys in Osceola, Arkansas. Zijn eerste hit was "I'm A Lonely Man" (1959), maar pas in 1961, bij de uitgave van "Don't Throw Your Love on Me So Strong", had hij een echte hit te pakken die op de 14e plaats eindigde in de R&B-charts. In 1966 tekende hij bij het beroemde Stax Records-label en een jaar later verscheen daar zijn eerste, legendarische album "Born Under A Bad Sign" (1967). In zijn nummers "Laundromat Blues" en "Born Under A Bad Sign" is de blues duidelijk hoorbaar, maar zit er een duidelijke Memphis-soulsound onder. 1 februari 1968 huurde organisator Bill Graham hem om de show te openen voor John Mayall en Jimi Hendrix op Fillmore West in San Francisco. Veel van de aanwezige stoned hippies hadden geen idee wie Albert King was, maar daar kwamen ze snel achter.

Albert King beïnvloedde honderden bluesgitaristen, inclusief beroemdheden als Jimi Hendrix, Eric Clapton, Mike Bloomfield, Peter Green, Gary Moore, Johnny Winter, en een generatie later weer Stevie Ray Vaughan of bijvoorbeeld Robert Cray. Zo was Eric Clapton's gitaarsolo in de Cream-hit "Strange Brew" een letterlijke cover van King's solo van zijn Stax Records-hit "Pretty Woman". King had nog een hit in 1972 met zijn uitvoering van "I'll Play the Blues for You", zoals de meeste nummers - in tekst - zelden door hem zelf geschreven. King had, met name in zijn beginperiode, de late jaren '50, last van het feit dat hij niet kon lezen. Veel tekstdichters in dienst bij Stax Records of Atlantic wisten dit niet als ze de veteraan-bluesgitarist weer eens een nieuw nummer aanboden. King had zichzelf getraind in andermans teksten uit het hoofd te leren, maar zijn geheugen liet hem bij het niet-muzikale deel van een uitvoering soms in de steek. Albert King stierf op 21 december 1992 in Memphis, thuishaven van het Stax-label, na een hartaanval.

De Concord Music Group blijft uitbreiden met de heruitgave van hun catalogus. "The Definitive Albert King On Stax" is hun laatste editie, een twee-CD box set. En dat zijn muziek nog steeds fris blijft, horen we vooral op sommige van deze Stax sessies. Vierendertig tracks in totaal, maar niet alle nummers zijn Stax originals. Een daarvan is van King Records, zes andere van Atlantic, hoewel ze oorspronkelijk werden aangeboden op Stax en ééntje van Fantasy Records. Ik heb altijd genoten van dit tijdperk van Albert King op Stax en met Steve Cropper erbij, was deze de bijna perfecte gitarist om de soul gerichte King te ondersteunen. Er is zeker niets mis met deze begeleiders, zoals ook een Booker T., Duck Dunn, Al Jackson, en de Memphis Horns die we horen op verschillende nummers. Alle zijn klassiekers vinden we hier terug , zoals : "Laundromat Blues", "Oh, Pretty Woman", "Crosscut Saw" en "Born Under a Bad Sign".

Maar onze aandacht ging voornamelijk naar een bewerkte versie van de klassieker "Tupelo" uit de "Jammed Together" opnames van Albert King, Pops Staples en Steve Cropper , en het door Steve Cropper geschreven en gezongen "Water". Van de klassieker "Live Wire-Blues Power" is er maar een opname, King's "Blues Power". Hetgeen wel een beetje spijtig is want ik krijg van deze liveplaat nog steeds kippenvel! In plaats daarvan, krijgen we eerder oude selecties uit Blues for Elvis, King Does the King’s Things, namelijk Leiber en Stoller’s "Hound Dog". En van de lang vergeten "Lovejoy", horen we Albert's versie van "Honky Tonk Woman".

Disc twee opent met Don Nix "Everyone Wants to go to Heaven", steeds een vaste waarde in zijn repertoire, en sluit af met "Dust My Broom" uit "I’m In a Phone Booth, Baby". Maar op deze cd ging eerder onze belangstelling naar "Tell Me What True Love Is" uit "The Lost Session", een album waarop we John Mayall’s meer jazz-blues fusion gerichte backing band horen: Blue Mitchell, Clifford Solomon, Ernie Watts, Larry Taylor, Ron Selico, en Mayall natuurlijk. Een interessante opmerking is misschien wel dat Mayall en King dit nummer samen schreven. Wat er ontbreekt zijn nummers uit de Albert King / Stevie Ray Vaughan sessies op Stax, maar ik denk dat het een enigszins begrijpelijk is omwille dat Stax onlangs "In Session" heruitgebracht heeft als een twee-disc set, een CD en een DVD. Maar niet tegenstaande "The Definitive Albert King On Stax" is een mooie verzamelaar om aan Albert King te blijven denken.

Tracklisting:
Disc 1
1 Don't Throw Your Love On Me So Strong
2 Laundromat Blues
3 Oh Pretty Woman
4 Crosscut Saw
5 Born Under A Bad Sign
6 Cold Feet
7 (I Love) Lucy
8 Blues Power
9 Killing Floor -Vocal
10 The Sky Is Crying -Vocal
11 Drowning On Dry Land -Single Version
12 Tupelo Part 1 -Single Version
13 Water -Single Version
14 Wrapped Up In Love Again -Single Version
15 Hound Dog
16 Can't You See What You're Doing To Me -Single Vers
17 Honky Tonk Woman
Disc 2
1 Everybody Wants To Go To Heaven
2 She Caught The Katy (And Left Me A Mule To Ride)
3 Tell Me What True Love Is
4 Angel Of Mercy -Single Version
5 I'll Play The Blues For You Part 1 -Single Version
6 Breaking Up Somebody's Home -Single Version
7 Answer To The Laundromat Blues
8 Match Box Blues (Wattstax) -Live
9 I Wanna Get Funky
10 Playing On Me -Single Version
11 That's What The Blues Is All About -Single Version
12 Flat Tire -Single Version
13 Crosscut Saw -1974 Single Version
14 Santa Claus Wants Some Lovin'
15 Driving Wheel
16 I'm Doing Fine
17 Dust My Broom

Artiest info
Website  
 

Label: Stax
Distr.: Universal

video