KELLI GRANT & THE SWING KINGS – SWING-A-BILLY

Kelli Grant is een zelfverklaarde ‘Queen Of Swing’ uit Texas die in de plaatselijke circuits een ontzettend lange lijst van platen heeft uitgebracht en er even ontelbaar veel optredens heeft met haar begeleidingsgroep ‘The Swing Kings’. Zelf is ze een multi-instrumentaliste, die bij platenopnamen naast haar steevast aanwezige instrument piano ook heel wat van de overige instrumenten in de studio bespeelt.

Op haar recentste plaat “Swing-A-Billy” brengt Kelli Grant elf liedjes, waarvan ze er zelf zes heeft geschreven en de vijf overige songs coverversies zijn van klassiekers in de R&B en swingrock. Zo brengt ze “Goody Goody”, een nummer dat al in 1936 in de hitlijsten werd gespeeld door het big band-orkest van Benny Goodman. Een andere klassieker is “Hallelujah, I Love Him So”, een R&B-traditional van Ray Charles die in 1956 nog gewoon ‘Hallelujah, I love HER so’ heette.

“Drip Drop”, een ‘Leiber & Stoller’-classic die door ‘Dion’ in de hitparade werd gezongen en Louis Prima’s liedjes “5 Months, 2 Weeks, 2 Days” zijn twee andere onsterfelijke nummers die Kelli Grant hier van een ritmische swingversie voorziet.

De meest opvallende song is echter “Zing! Went The Strings Of My Heart”, één van de vaakst gecoverde nummers in de muziekgeschiedenis. De song stamt al uit 1934 en werd een hit voor o.a. Judy Garland, The Coasters, Frank Sinatra en is bij ons vooral gekend in de R&B-versie uit de jaren ’70 van de soulgroep ‘The Trammps’. Van haar eigen nummers op deze plaat genoten wij het meest van “Swing-A-Billy”, “The Queen Of Swing” en “Don’t Mess With Me”.

Het door Kelli Grant gebrachte genre wordt in de pers ook vaak ‘Jump Blues’ genoemd of wordt dikwijls niet helemaal terecht geassocieerd met rockabilly. Haar titel ‘Queen Of Swing’ dankt ze aan Carl Perkins, die haar zo noemde omwille van haar unieke wijze van spelen op haar honky tonk piano. Haar vorige cd “Swings And Sings” bracht Kelli Grant in het middelpunt van de belangstelling en ze kreeg meerdere awards voor haar levenswerk en haar bijdrage in een niet zo voor de hand liggend genre in de muziekgeschiedenis.

Dit blijft natuurlijk nog steeds op en top Amerikaanse muziek die vooral in eigen land op grote bijval zal kunnen rekenen. In onze contreien zal dat volgens onze bescheiden mening toch wel wat moeilijker liggen. Aan u, beste lezers, om daarover zelf finaal te oordelen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Silverfalls Records

Distr.: Three Star Promotions

video