BASKERY - NEW FRIENDS

Kelly, Allman en Hanson, muzikale families die iedereen kent. De familie Bondesson uit Stockholm is misschien (nog) niet zo bekend, maar past prima in dit rijtje. Voorheen vormde vader Jan Bondesson met zijn drie dochters Greta, Stella en Sunniva de rockabillyband The Slaptones. Zonder pa spelen de drie zusjes nu in Baskery. Op hun debuut "Fall Among Thieves" (2009) bewezen ze twee jaar geleden dat je met akoestische instrumenten heel hard kunt rocken. Voeg daarbij hun prachtige zangharmonieën en je kunt niet anders dan concluderen dat Baskery een eigen stijl heeft. De zusjes noemen hun muziek killbilly: een samentrekking van hun scherpe, eigenwijze killerteksten en de rockabilly die hen zo dierbaar is. Maar in plaats van het genre klakkeloos te imiteren, gaat dit trio net wat verder. Zeg maar gerust: ze mogen graag punken. Zo nu en dan tippen ze aan deze cowpunk maar nooit verliezen deze zusjes de essentie van dat Amerikaanse geluid uit het oog.

Zoals u kan zien op bijgaande foto zijn het drie pronte meisjes, jonge blonde vrouwen met geweldige stemmen die countrymuziek maken. Maar dan de ruwe en ongepolijste kant van de countrymuziek, ver van het aalgladde Nashville. "New Friends" ademt dan ook Americana uit alle poriën, aangedikt met lepels blues en rockabilly. Daarbij schitteren de zusjes Bondesson in wonderschone harmonieën, onweerstaanbare melodieën en songs die direct lekker blijven hangen. Sterke troeven die alleen maar aan kracht winnen door een bij vlagen net wat rauwere instrumentatie. Als de zusjes dan wat gas terug nemen, en ook dat doen ze regelmatig, schurkt de muziek van Baskery dicht tegen die van de Amerikaanse Dixie Chicks aan, al klinkt de muziek van Baskery door het gebruikte instrumentarium net wat traditioneler dan die van de toch wat meer op Nashville georiënteerde Dixie Chicks.

Greta Bondesson is de oudste van de drie zussen en speelt in Baskery tegelijkertijd zowel op een banjo als op een bas- en snaredrum, hetgeen ze meteen laat horen in de opener "Shame & Dance" waarin de banjo en de stuwende snaredrum deze song laten ontaarden in een ware country-pop-song op speed. Sunniva's extraverte stem doet in deze song even denken aan die van Kristin Hersh, maar wederom een aardige kennismaking met deze Zweedse cowgirls die op deze plaat kozen voor een iets meer elektrische aanpak, waardoor "New Friends" meer rockend klinkt dan hun debuut. Het door de bas gedreven "Nobody Nice" schept een rockabilly gevoel, maar het zijn vooral de driedelige harmonieën die hier schitteren, daarnaast is het Greta's stem die de show steelt in "The Queen & Drone", een soul ballad met elektrische Memphis-stijl gitaren.

Het in psychedelica gedompelde "Rivers Of Home" is puur gothic folk, angstaanjagend door de toegevoegde cello en vocals die doordrenkt zijn van reverb-klanken. Maar met "Throw Me A Bone" een eerdere live favoriet, het radiovriendelijke "Rotten/Boys" of "As Simple As This" met backing harmonieën die ons laten herinneren aan the Bangles mogen de Bondessons ons altijd lastigvallen. Daarentegen is "Tendencies" meer een Americana/Folk - song met akoestische gitaren, een song die best van Kate & Anna McGarrigle of the Secret Sisters zou kunnen zijn. Maar u heeft het waarschijnlijk al geraden: liefhebbers van vrouwelijke singer-songwriters in dit segment en van wonderschone harmonieën in het bijzonder, hebben met "New Friends" van Baskery een klasse plaat in handen.

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose
Distr.: Sonic Rendezvous

video