GREG BROWN - FREAK FLAG

Greg Brown is wat men noemt een troubadour in de klassieke betekenis van het woord, een troubadour uit Zuidoost Iowa. In zijn dertigjarig bestaan als reizende muzikant is hij nauwelijks van het rechte pad afgeweken, zodoende lukte het de Amerikaanse folkzanger om een niet gering aantal trouwe volgelingen om zich heen te kweken. De vele langspeelplaten die op zijn naam staan, worden telkens weer gebrandmerkt door het donkerbruine stemgeluid, zo donkerbruin als whisky van een goed jaar. Het spaarzame geluid van zijn vingers die langzaam maar uiterst behendig over de snaren van een mahoniehouten westerngitaar bewegen, is verder zijn enige gezelschap in het donkerste van de nacht.

Wij zijn de tel inmiddels een beetje kwijtgeraakt, maar sinds zijn debuut in 1980, is "Freak Flag" wederom een album van hoog niveau. Vanaf de eerste noten van "Someday House" tot de laatste delicate noten van "Tenderhearted Child", stroomt er schoonheid, wijsheid en genade door dit album, alle songs gebracht met Greg's lage en rustig breekbare baritonzang, die hoorbaar nog zwaarder klinkt dan bij de voorgangers. Nu, in zijn vroege zestiger jaren is hij erin geslaagd om een blik te werpen op de wereld om zich heen en zijn meest oprechte en gevoelige songs te schrijven. Of hij nu zingt over de liefde voor een vrouw ("Lovinest One"), de liefde voor een kind in de aangrijpende afsluiter "Tenderhearted Child", schroom hebben over hoe Amerika wordt geregeerd ("I Don’t Know Anybody In This Town" en "Mercy Mercy Mercy"), of iets meer religieus, het leven aan de andere kant in het prachtige "Let the Mystery Be" - doet Brown dit steeds met de grootst mogelijke humor en nederigheid.

Er zijn memorabele momenten - zowel muzikaal als tekstueel - over dit album, echt goed geschreven woorden die me vaak aan het lachen brengen en in het geval van "Tenderhearted Child" me zeer raken. De volgende lyrics van dit nummer zeggen meteen genoeg:

I wish that we could leave you
A world that knows no war
where of all God’s children
would never suffer any harm

May you not give in to bitterness
May your heart stay undefiled
May your love never fail you
Tenderhearted child

Tenderhearted child
I will always be your dad
even when you leave home
call me when you’re sad

Deze diepe familiebanden zijn ook duidelijk in "Freak Flag" , het titelnummer, maar ook ...

Well my dad preached a message of love
I heard him say on the day he passed on above
He said “Use what you got son
to raise a hopeful cry”.

Dad I heard what you had to say
I try to hold to it every day
I’m your boy
I’m gonna let my freak flag fly

Deze song gaat over de Vietnam periode en zijn liefde voor het land als hij zingt "I’m an American, I’m gonna let my freak flag fly" - en de vlag te hijsen - "for every soul gettin beat down" en "for every child who sees the light and turns around". Het lijkt misschien allemaal op ernstige dingen, maar Greg brengt het op zo'n frisse, inspirerende manier met zo’n prachtige melodieën, en een gevoel voor humor dat een glimlach nooit ver weg is. Ik heb het dan nog niet eens over de openingsongs gehad: "Someday House" en "Where Are You Going When You're Gone", met hun twangy en funky gitaarwerk van .... natuurlijk Bo Ramsey - tevens ook producer - die we verder de plaat ook veelvuldig horen. Eénmaal laat hij het gitaarwerk over aan Mark Knopfler in het nummer "Flatt Stuff".

Zijn nieuwe verzameling troubadoursongs bestaat naast eigen werk uit twee covers, ééntje van dochter Pieta ("Remember the Sun") en de andere van zijn huidige vrouw Iris Dement ("Let the Mystery Be") aan wie hij dit album heeft opgedragen. Zijn muziek was en blijft folk met alle kleine variaties in tempo, toon en stemming die hierbinnen mogelijk zijn. Greg Brown schrijft en zingt mooie luisterliedjes die de luisteraar eerder licht raken dan diep in het hart snijden. Zijn poëtische teksten en de vaak ingetogen, soms bijna stilistische folk/bluesliedjes blijven dan ook karakteristiek. Luister naar deze elf laidback-juweeltjes die in kwaliteit niets voor elkaar onderdoen en je bent verkocht.

Artiest info
Website  
 

Label: Yep Roc Records
Distr.: Munich Records

video