DADDIES JUJU – THE BELGIAN SESSIONS

Het bestaat wel degelijk, een instant cd. Een week geleden was van deze cd nog geen sprake, zelfs niet de gedachte eraan, en nu zit er een volwaardige blinkend schijfje in de cd-speler die gemakkelijk in concurrentie kan treden met menig ander cd die met veel grotere budgetten tot stand gekomen zijn. Daddies JuJu bestaan uit James Hinkle en Chad Pope, beiden op gitaar en afwisselend zang, aangevuld met Eddy De Smul op mondharmonica bij sommige nummers. James Hinkle is geen onbekende want hij heeft reeds tal van fel gesmaakte cd's op zijn conto staan zoals de in 2008 uitgekomen 'Some Day' en 'Blues Now, Jazz Later' uit 2006. Naast solo werk is hij ook lange tijd vaste begeleider geweest bij Marcia Ball en tal van anderen.

Tijd om iets anders te doen, moet hij gedacht hebben en samen met zijn blood brother Chad Pope is hij de oceaan overgestoken om Daddies JuJu aan het Belgisch publiek voor te stellen. Chad Pope mag misschien nog geen solo werk kunnen voorleggen maar de naam van deze begenadigde gitarist kan men op vele cd's terugvinden te beginnen bij Wendy Colonna maar ook bij Guy Forsyth en James Hinkle.

Een drie weken durende mini tournee doorheen Vlaanderen heeft zoveel enthousiasme en inspiratie opgewekt dat de roep om deze arbeid ook vast te leggen op een geluidsdrager overweldigend werd. Op maandag 6/6 werd rond gebeld om een vrije opnamestudio te vinden. Deze werd gevonden in Pittem bij Barefoot Recordingstudio. Bij hun referenties staan voornamelijk plaatselijke groepen maar plots kregen deze op woensdagmorgen 8/6 twee kleppers uit Forth Worth,Texas over de vloer. Wat nog opmerkelijker mag genoemd worden, is dat Daddies JuJu 's avonds met een tevreden gevoel en een volledig afgewerkte, perfect klinkende en geproducete klankopname afscheid namen van Arjan Bogaert, de eigenaar en man achter de knoppen, van de Barefoot Studio.

Alsof dit nog niet voldoende was, werd deze cd, met gedrukt hoesje, de dag nadien, 9/6, reeds verkocht tijdens een optreden van de Daddies JuJu. Dit op zich is al opmerkelijke maar men is nog meer verbaasd als men deze cd beluistert. Men krijgt geen slordige demo te horen maar wel een perfect afgewerkt product. De sfeer van de optredens is volop aanwezig en het enthousiasme druipt ervan af.

Negen nummers die goed zijn voor 45 minuten Blues, Swamp Rock en een vleugje Americana. De cd opent met 'Bad News' geschreven door zowel James Hinkle en Chad Pope. Dit bezwerend stukje muziek misstaat zeker niet in de moerassen van New Orleans en het dreigend karakter wordt nog meer geaccentueerd door de prima bijdrage op de mondharmonica van Eddy De Smul die tegenwoordig de frontman is bij Ed & The Gators. Dat Eddy overweg kan met de mondharmonica wisten we al maar bij deze internationale samenwerking lijkt hij boven zichzelf uit te groeien. Zo zie je maar dat uitwisseling van ideen voor iedereen goed is en dat durft men op Belgisch niveau al eens te vergeten.

'Earth Mama' is van de hand van Chad Pope en men zou dit een uitgeklede Do-Wop song kunnen noemen waarbij James Hinkle de Do-Wop's voor zijn rekening neemt terwijl Chad ondertussen alle vrouwenharten beroert met zijn breekbare stem. 'Nothing To Lose' is dan weer de 'typische' James Hinkle maar dan wel typisch gebruikt in de héél positieve zin. Warme stem, prachtig subtiel gitaarwerk die neigt naar jazz en een tekst waarbij je even bij stil blijft staan.

'Steady Walking' zingt Chad Pope en dat doet hij zeven minuten lang. Deze wandeling gaat niet over een mooi aangelegd padje maar wel in een bos waar je zelf de weg moet zoeken en geregeld tot de knieën in de modder wegzakt. Of hoe smerig mooi kan zijn. 'Looking For A Place' is een rustig thuiskomen van James na de lange wandeling van Chad. Dit verhaal van zijn zoon zal niemand onberoerd laten. En dat zal ook 'Time For A Change' niet doen. Dit verhaal van een liefde die ten einde gekomen is en het terug oppikken van het alledaags leven brengt Chad met massa's gevoel en ook zijn gitaar lijkt wel te willen klagen.

Via 'Fair Warning' van James Hinkle en het gezamenlijk geschreven 50-style nummer 'Suffering Mind' komen we bij het laatste nummer aan en dat is 'Fuse' van Chad Pope. Dat zekering van Chad stuk gaat, mag niet te verwonderen zijn want met dit stukje vettige slide gitaar en begeleidende mondharmonica van Eddy moet men al ver gaan zoeken om een zekering te vinden die daar kan aan weerstaan. Maar nog James Hinkle, Chad Pope of Eddy De Smul vinden dit erg. Gewoon op zoek gaan naar een nieuwe zekering en ook deze opblazen, dat spreekt alvast uit dit nummer.

Daddies JuJu hebben met deze 'Belgian Sessions' een prima cd afgeleverd en ik twijfel er niet aan dat de mensen die deze cd aanschaffen en beluisteren, er spijt van zullen hebben dat ze niet aanwezig waren bij één van de optredens. Iedereen die aan deze cd meegewerkt heeft, mag oprecht fier zijn met het resultaat er van.

The Lumixus Man

Daddies Juju Recording The Belgian Sessions
Foto © Sanne de Mûelenaere

..

.

..

 

 

Artiest info
Website  
booking: conraddm@hotmail.com
 

video