GUNTHER BROWN – GUNTHER BROWN

Het oogt natuurlijk niet echt professioneel als je een kopietje toestuurt van een cd zonder een hoesje. Helaas is dit echter wel het geval bij de cd van de band ‘Gunther Brown’ die ik mocht ontvangen. Onduidelijk is het ook nog eens of het hier gaat om een echte cd of dat het gewoon een aantal liedjes zijn die gratis te downloaden zijn op de site www.guntherbrown.com. Na enig speurwerk blijkt dit laatste het geval te zijn en dat is toch ook wel weer een leuk gebaar van deze band.

De band is afkomstig uit de grote stad Portland van de Amerikaanse staat Oregon en bestaat uit vier muzikanten; Pete Dubuc/gitaar en zang, Eric Heitz/gitaar, Ethan Gamage/ bas, Chris Devlin/piano & orgel en Derek Mills/drums. Inmiddels heeft, volgens de gegevens op de site, ook Evan Chase/ mandoline zich aangesloten, maar deze levert slechts een bescheiden bijdrage aan de nummers op deze cd. Zanger Pete Dubuc is de man waar het voornamelijk om draait in deze band; hij is namelijk degene die verantwoordelijk is voor het schrijven van alle nummers voor de band. Pete had al op jonge leeftijd belangstelling in allerlei soorten muziek en besloot na zijn highschool periode professioneel aan de slag te gaan als diskjockey bij een commercieel radiostation. Hier maakte hij kennis met de vele soorten muziek die hij voornamelijk vond op oude LP’s en deze dan ook draaide in zijn radioshow. Deze vele invloeden zijn nu terug te horen in de muziek van ‘Gunther Brown’ en kan dan ook samengevat worden onder het kopje ‘Americana’.

De cd opent met het droevig klinkende nummer ‘Madison’. Het mooie pianospel van Chris Devlin geeft dit nummer net nog wat hoop mee voor betere tijden in het stadje ‘Madison’. Een verloren liefde komt aan bod in het nummer ‘Marryanne’. Ook al een thema waar je doorgaans niet echt vrolijk van wordt. Eigenlijk heerst deze droefgeestige sfeer over de meeste nummers heen. Zeker dus geen cd om op te zetten als je in een vrolijke bui wilt geraken. Gelukkig staan er ook een aantal nummers op de cd die in ieder geval wat vrolijker klinken zoals ‘California’ en ‘Great Eusitis Jilbreak’ ,maar zelfs in deze nummers gaan de teksten over droevige zaken.

Ik ben niet overtuigd door de nummers op deze cd. Het klinkt voor mij allemaal wat te depressief. Maar check het zelf maar even op de site van deze band.

Ruud Monde

Artiest info
Website