KARLA THERESE KJELLVANDER & THE ROCKRIDGE BROTHERS – DANCE, MONSTER, TO MY SOFT SONG!

Een bluegrass cd afkomstig uit Zweden valt niet elke dag op mijn deurmat, maar toch is dit nu wel het geval bij ‘Dance Monster, To My Soft Song’ van zangeres Karla Therese Kjellvander. Karla is afkomstig uit de punkscene van Zweden waar zij in de jaren negentig de zangeres was van de formatie ‘Sindy Kills Me’ (haar vol getatoeëerde armen zijn ongetwijfeld een aandenken aan deze wilde periode). Dit gegeven maakt het natuurlijk allemaal nog veel opmerkelijker.

Samen met de formatie ‘The Rockridge Brothers’, een band die in 2002 tot stand is gekomen toen een aantal muzikanten uit allerlei richtingen de opdracht aannamen om bluegrass muziek te schrijven voor een filmproject, is deze cd tot stand gekomen. Na het schrijven en inspelen van deze filmmuziek zijn deze muzikanten bij elkaar gebleven en zeer succesvol geworden. Zo speelden zij op alle grote bluegrass festivals in Europa, maar ook in die van Amerika. De band heeft een traditionele bluegrass bezetting met uiteraard de banjo, een viool, de contrabas en een akoestische gitaar.

Elf nummers bevat de cd, zowel zelf geschreven stukken als een aantal covers en ik moet zeggen het klinkt allemaal prima. De stem van Karla past prima binnen dit genre en ook de muzikanten zijn van een zeer hoge kwaliteit. Zelf ben ik niet echt een groot liefhebber van dit genre en heb ik het meestal na een aantal nummers wel gehad. Toch heb ik deze cd met veel plezier inmiddels een aantal malen beluisterd. Dit is vooral te danken aan de tempowisselingen tussen de nummers. Uiteraard staan er veel uptempo gespeelde bluegrass nummers op de cd, maar ook prachtig ingetogen gespeelde nummers als ‘Where No One Stands Alone’ en ‘Home To You’. Ook het in duet met Ralf Fredblad gezongen ‘Rock Island Line’ zorgt voor de nodige afwisseling. Voor de liefhebber van het betere bluegrass werk kan ik deze cd dan ook van harte aan bevelen!

Ruud Monde

Artiest info
   
 

Label: Playground Music