NEIL YOUNG with THE INTERNATIONAL HARVESTERS – A TREASURE

Wat is er plezieriger dan door een oud fotoalbum te bladeren en mooie herinneringen uit de kast te toveren van vervlogen tijden. Dit gevoel moet gegarandeerd ook Neil Young overvallen wanneer hij begint te grasduinen in zijn waarschijnlijk eindeloze collectie live opnames, demo’s en onuitgebrachte songs. Ondertussen zijn we al aanbeland bij nummer negen uit de Performance Series. Wellicht is het live album “A Treasure”, waarop Neil Young samenspeelt met een schare topartiesten uit de country scene, die zich groeperen onder de naam “The International Harvesters”, één van de meest interessante delen uit de reeks. De plaat bevat twaalf songs die opgenomen zijn tijdens een tournee die hij maakte in de jaren 1984-1985, om zijn country album “Old Ways” live te promoten, waaronder vijf nummers die nooit eerder werden uitgebracht. Het zijn de muzikanten waarmee hij toen toerde die we ook op deze plaat terugvinden en deze zijn niet van de minste: wijlen Ben Keith op pedal steel en slide gitaar, Anthony Crawford op gitaar en banjo, Rufus Thibodeaux op viool, legende Spooner Oldham en Hargus “Pig” Robbins op piano, Tim Drummond en Joe Allen op bas, Karl T. Kimmel op drums en niemand minder dan Matraca Berg en Tracy Nelson als backing vocalisten.

“A Treasure” waren de woorden, die zijn in Neil’s armen overleden boezemvriend en pedal steelspeler Ben Keith, uitriep bij de productie van dit country getinte album en deze plaat is inderdaad een absoluut te ontdekken muzikale schat. Niet alleen staat Neil Young hier met The International Harvesters garant voor een portie country met een grote C, maar als je ziet dat dit album stamt uit zijn experimentele periode in de jaren tachtig, toen hij zweefde van blues, country naar rock’n roll en zelfs elektronica met albums als “Old Ways, Trans, Landing On Water” of “Everybody’s Rockin’”, dan bevestigt hij hier nogmaals dat hij artistiek steeds zijn eigen, vrije weg heeft bewandeld. Neil heeft altijd zijn hart laten spreken en niet hetgeen wat platenmaatschappijen zoals Geffen hem oplegden. “A Treasure” is ondanks zijn country roots een album vol afwisseling geworden. We vinden er zowel echte pure countrynummers op terug, zoals het nooit eerder uitgegeven mid-tempo, “Amber Jean”, dat zich even goed op “Harvest” als op “Old Ways” had thuis gevoeld, of het evenzeer op romantische violen en schitterende harmonieën en pedal steel drijvende “It Might Have Been”, als een schitterende, uptempo bluegrass bewerking met rollende banjo’s en country fiddle van het uit “Old Ways” geïmporteerde “Get Back To The Country”. Uit datzelfde album wordt ook het schitterend verhalende “Bound For Glory” geplukt, een hartverwarmende, rechttoe rechtaan akoestische strummer in Willie Nelson stijl. De nieuwkomer “Soul Of A Woman” dreunt dan weer met lome bastonen op een stompend blues ritme, gesteund door elektrische gitaren, maar de solo’s worden op de countryrekening van een virtuoze Rufus Thibodeaux op viool gezet. Ook “Re-act-or” krijgt de nodige aandacht met een vurig door “Blackie” aangespoorde country

rocker “Motor City”, een ode aan de historische auto-industrie in Detroit en een door perfect stomende violen en kletterende banjotonen aangespoorde stoomtrein “Southern Pacific”. De plaat gaat de finale in met twee onuitgebrachte toppers met op kop de soulvol walsende, emotionele ballade “Nothing Is Perfect”, die de sfeer van The Band uitademt en een ode is aan de eenvoudige dingen in het leven, die zo belangrijk zijn en die Neil terugvindt in zijn gezin en een sterke en lieve vrouw aan zijn zijde. De afsluiter van het album, “Grey Riders”, schudt ons echter weer wakker en scheurt stevig uit de hoek in Ragged Glory stijl, met een beukende elektrische gitaar en een Neil Young die vervaarlijk grolt als de gemeenste coyote.

“A Treasure” heeft dus zijn titel nergens en op geen enkel moment gestolen. Het is een plaat geworden die geschiedenis schrijft op alle fronten, maar slechts één ding bewijst: Neil Young heeft zich onsterfelijk gemaakt met tijdloze muziek, die bijna dertig jaar teruggaat, maar nog altijd even fris in de oren klinkt.

Blowfish

Artiest info
Website  
 

Label: Warner Music