TOM HALL – RIGHT DOWN THERE ON LEE STREET

Een cd die al heel wat jaartjes geleden, namelijk in 2005, is gemaakt en al te koop is sinds 2006 ligt nu pas ter beoordeling op de burelen van Rootstime.be. Het betreft hier de cd ‘Right Down There On Lee Street’ van de uit St. Louis afkomstige bluesgitarist Tom Hall.

Tom heeft al een lange loopbaan van ruim twintig jaar in de muziek achter de rug. Zo speelde hij in bands als 'Geyer Street Sheiks', 'River City Rhythm', 'The Illusions' en 'The Fighting Molly McGuires'. In al die jaren toerde hij regelmatig over het Amerikaanse continent maar ook in Europa was hij regelmatig te bewonderen. Tom is voornamelijk beïnvloed door de bluesgitaristen afkomstig uit de Mississippi Delta en dat is op dit eerste solo album goed terug te horen. De cd bevat veertien covers van zijn helden, waarvan sommige reeds zeer vaak zijn gecoverd, maar ook staan er een aantal obscure stukken op. Tom bespeelt een ‘National Steel Body’ gitaar en maakt geregeld gebruik van zijn ‘Bottleneck’ voor een lekker stukje slide gitaar. Naast dat Tom een prima gitarist is beschikt hij ook nog eens over een donker stemgeluid wat weer prima past binnen de blues.

‘Sweet Home Chicago’ van Robert Johnson is het openingsnummer. Een nummer dat door iedereen zo’n beetje wel is gespeeld en juist hierdoor neemt niemand het meer op in zijn repertoire met als resultaat dat je het eigenlijk niet meer zo vaak hoort. De versie die Tom hier speelt klinkt prima, lekker stampend zo als het hoort. Tom krijgt op dit nummer wat bijstand van Blake Travis op conga’s die ook vocaal zijn steentje bijdraagt.

Dat Tom goed thuis is in de zogenaamde 'fingerpickin’ stijl is goed te horen in nummers als ‘Worn Out Engine’ van Blind Boy Fuller en de traditonal ‘Buck Dancers Choice’. Het betere slide werk is te horen in ‘God Moves On The Water’ van Blind Willie Johnson. De cd sluit af met het nummer ‘Lonesome Am I’ van Mississippi John Hurt waarin de gitaar is vervangen door de banjo, een instrument wat Tom ook prima beheerst.

Als conclusie kan ik stellen dat deze cd zeker behoort tot de betere akoestische blues die ik in jaren heb gehoord.

Ruud Monde

Artiest info
Website  
 

CD Baby